Еколози заложили взривове за лавини над ски зоната в Банско

Еколози заложили взривове за лавини над ски зоната в Банско

С умишлено предизвикване на лавина по склона Палашица над ски зоната в Банско, заплашва Движение за защита на българската природа "Равноденствие"  в разпространено в четвъртък съобщение. Още преди падането на снега еколозите са заложили на прецизно изчислени места взривни устройства, с които дистанционно може да се предизвика срутването на снега, което, ако стане, ще порази с разрушителна сила ски зоната на курорта и Бандеришка поляна.

Акцията на природозащитниците е предприета заради  “все по-наглото съсипване на българската природа в интерес на частни и корпоративни интереси и в ущърб на обществения интерес”. Държавата е абдикирала от контролните си функции и няма кой да приложи закона срещу големите пари и големите интереси, казват от движение “Равноденствие”. Затова те са избрали като цел на първата си акция концесионера “Юлен”, който разработва ски зоната на Банско.

Според еколозите фирмата не е спазила изрични забрани за дейности при строежа на новите писти, но въпреки това не е санкционирана. Движението настоява държавата да поеме контролните си функции спрямо дейността на “Юлен”, а самата фирма да поеме ангажимент за затревяване и стабилизиране на  пистите.

Еколозите искат още да се замразят всякакви по-нататъшни проекти за разширяване на ски зоната, поне докато “Юлен” не докаже, че наистина иска да прави европейски курорт.

Движението настоява за пълен мораториум върху бъдещото строителство в Банско и в планината, “докато не се изгради необходимата инфраструктура и не минат няколко години, за да се даде възможност на излишните хотели спокойно да фалират”.

“Нека всеки "инвеститор", строящ незаконно или заобикаляйки закона, унищожаващ безценни природни ресурси, да се чувства предупреден!”, пише още в съобщението.

От пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че са предупредили МВР “на най-високо ниво”, за да се предприемат съответните действия за сигурността на ски пистата. От ековедомството обаче не казаха дали ще вземат предвид поставените към държавата искания, нито коментираха извършени ли са нарушения от страна на “Юлен”.

Кметът на Банско Александър Краваров съобщи пред Mediapool, че полицията е уведомена и рано в петък двама служители на Спасителната служба,  заедно със служителите на реда, ще започнат претърсване на склона. “Докато не се убедим, че ситуацията е безопасна, на пистите и съоръженията няма да пускаме хора”, каза кметът. Той допълни, че екологичното движение, което е разпространило съобщението, не му е познато и се надява да не е верен сигналът. Нещата не се решават така, допълни Краваров.  

Споделяне

Още по темата

Още от България