МВР “нарочи” ирландец за мнимата лавинна заплаха в Банско

МВР “нарочи” ирландец за мнимата лавинна заплаха в Банско

След арестите покрай протестите за Странджа и привикването на блогъри-еколози за разпити, усилията на МВР в “борбата” с българските природозащитници продължава. Този път да “си признае”, през благоевградската полиция е минал ирландецът Оен МакГра. С него и съпругата му Фиданка Бачева се е заело местното звено за Борба с организираната престъпност (БОП). В два поредни дни те давали обяснения за фалшивия сигнал за поставени взривни устройства по склоновете на Банско, затворил ски съоръженията в началото на февруари.

Електронното писмо, изпратено от руски сървър, предупреждаваше за  умишлено предизвикване на лавина по склона Палашица. Заплахата бе отправена от неизвестното до момента движение за защита на българската природа "Равноденствие", което протестира срещу строежите в планината. Групата предупреди, че е заложила на прецизно изчислени места взривни устройства, с които дистанционно може да се предизвика срутването на снега. Още тогава редица български и чужди екоорганизации заявиха, че не познават такава организация и се разграничиха от крайната форма на заплаха, отправена от “Равноденствие”, а полицията направи щателна проверка и не откри такива устройства.

Във вторник сутринта Оен МакГра, които е програмист, получил призовка да се яви за справка в благоевградската областна дирекция на полицията, сектор (БОП), където му обяснили, че e-mail със заплахата е изпратен от интернет-кафе в София, оборудвано с камери, а описанието, дадено от персонала, съвпадало с неговото.

По думите на съпругата му Оен МакГра е подканен на няколко пъти от полицаите да си признае, защото “така щяло да бъде по-лесно”. Той им обяснил, че не владее български, за да напише заплаха, а служителите на реда му отвърнали, че това са сторили съпругата му и неин приятел, а той само я изпратил. Ирландецът бил питан и ходил ли е в София. Той обяснил, че тази година много рядко е посещавал столицата и не може да си спомни датата 1 февруари, на която бе подаден сигналът. “Били са сравнително приятелски настроени, но не знаем това дали са методи за разпит или за спекулация”, казва Фиданка Бачева.

След запитване от страна на ирландското посолство, което било уведомено за случая, от благоевградската полиция отговорили, че се касае за много сериозен случай и се води разследване съвместно с Интерпол, тъй като заплахата била получена от руски сървър. От една страна антимафиотите обяснили на дипломатите, че привикването е само за справка, а не за повдигане на обвинения. От друга – казали на Оен МакГра да си признае, защото знаели, че той е авторът на писмото.

Фиданка Бачева е член на екосдружението “За Земята” и координатор на Bankwath за Балканите. Bankwath се занимава с предотвратяването на негативното въздействие върху околната среда и хората от проектите, финансирани от международни финансови институции.

Тя каза през Mediapool, че в сряда е викана в полицията, но са я питали с какво се занимава, на кои природозащитни организации е член и каква е дейността им.

Семейството не е участвало в столичните протести за спасяване на парк “Странджа” и зоните от НАТУРА -2000, тъй като живее  в Благоевград. Но Бачева е работила по проблемите, които ще създадат тръбопроводите край Бургас и в последните месеци е участвала в медийни акции в морския град. Последната е била на 23 юли.

Тенденцията МВР да притеснява природозащитници е обезпокоителна, защото поканите за “приятелски” разговор в полицията не са ежедневие, каза Бачева. Тя Добави, че със съпруга ѝ не са притеснени, “защото нямаме нищо общо със случая”,  въпреки предупреждението, че  можело да се стигне до по-сериозни действия.

Водещият разследването в Благоевград инспектор Симеон Симеонов отказа да говори пред Mediapool с мотива, че е част от военизирана структура и си има пресцентър. Въпреки напомнянето, че МВР-служителите вече година и половина са девоенизирани, той не пожела да предостави каквито и да е данни по случая.

От пресцентъра благоевградската полиция казаха, че не знаят подробности и поискаха да им бъдат изпратени въпроси по факс.

В разгара на протестите за защита на парк миналия месец в полицията бе привикан Михаил Бозгунов, защото отразявал действията на еколозите в блога си. Той разказа, че дознателят в МВР го накарал да подпише предупредителен протокол, че няма да публикува съобщения, когато “става въпрос за възможно нарушение на закона”. Полицаите отказали да му дадат копие от протокола, защото се опасявали, че може да бъде публикуван в Интернет.

След огласяването на случая силовото ведомство изтече контролирано информация в някои медии, че Михаил Бозгунов е главният организатор на протестите, включително и на блокадата на “Орлов мост”, заради която 35 природозащитници бяха прибрани в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?