Екоминистерството сред претендентите за най-непрозрачна институция

Министерството на околната среда и водите, Столичната община, Министерският съвет, Върховният административен съд, Варненската районна прокуратура и община Харманли заедно с кмета ѝ Михаил Лисков са тазгодишните претенденти за антинаградата за институция, която не изпълнява задълженията си по закона за достъп до информация и нарушаваща правата на гражданите да са информирани. Тя се връчва от Програма Достъп до информация (ПДИ) в Международния ден на правото да знам, отбелязван на 28 септември, съобщиха от организацията в понеделник.

И през 2012 г. ПДИ ще връчи четири награди за принос в областта на свободата на информация и две антинагради за непрозрачност. Номинациите в шестте области са правени от самата организация, журналисти и обикновени граждани.

 

Сред номинираните за Златен ключ за най-добър журналистически материал е и колегата Красен Николов на седем негови публикации в Mediapool по теми с широк обществен отзвук като работата на МВР, прозрачността на БОРКОР и проследяване дейността на застъпниците за свобода на информацията в страната.

 

Останалите претенденти за журналистическата награда са Живко Константинов от Нова телевизия за репортаж за подаръците, които си разменят държавните мъже; Доротея Дачкова от вестник "Труд" за статия за помилванията на вицепрезидента Ангел Марин§ Валя Ахчиева от БНТ за репортаж за нарушаване правата на пациентите с поставяне на камера в операционна; екип на вестник "24 часа" за разследване за държаните в Корпоративна банка пари на държавните институции и фирми и смолянският вестник "Отзвук" за поредица статии за общински договори.

 

За институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, са номинирани областните администрации в Хасково и Стара Загора, екоинспекцията в Хасково, Изпълнителната агенция по околна среда, общините Добрич и Мездра, ямболският административен съд и Националният институт за помирение и арбитраж.

 

Неправителствените организации с шанс да получат златен ключ са фондация "Четири лапи", Движение с екологична насоченост и Българският институт за правни инициативи.

 

Десет души от различни градове са номинирани за гражданин най-активно ползвал правото си за достъп до информация от различните институции.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?