Екопроекти за 800 млн. евро чакат старта на еврофинансирането

Екопроекти за 800 млн. евро чакат старта на еврофинансирането

Проектната готовност за усвояване на средствата, договорени от България за еврофинансиране по Оперативната програма (ОП) "Околна среда", е за 800 млн. евро. С още малко усилия и детайлизиране, може да достигнем и готовност от 1.3 млрд. евро, заяви в сряда министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който откри официално програмата.

Практическият старт обаче ще е след 16 януари 2008 г. Тогава ще се събере комитетът по наблюдение на ОП "Околна среда", за да одобри критериите, по които ще се одобряват проектите по трите приоритетни оси – ВиК, депа за отпадъци и биоразнообразие.

Екоминистърът припомни, че общата стойност на програмата е 1.8 млрд. евро, като 70 на сто от тях са предвидени за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води и ВиК-канализация, 20 на сто са за регионални депа за твърди битови отпадъци, а 6 на сто - за биоразнообразие. 

По линия на предприсъединителната европрограма ИСПА са подготвени технически проекти за пречиствателни станции във Враца - за 69.7 млн. евро, в Габрово - за 56.9 млн. евро, и в Сливен - за 19.2 млн. евро.

В сектор "Отпадъци" на стартовата линия вече депото в Кочериново с проект за 42.6 млн. евро, в Бургас - 24.2 млн. евро, Добрич - 13.2 млн. евро, 13.3 млн. евро, Провадия - 9.4 млн. евро и Русе, където регионалното депо ще струва 10 млн. евро.

Чакъров уточни пред журналисти, че в индикативния списък на проектите за финансиране по ОП "Околна среда" е включен и проектът за изграждане на завод за преработка на сметта в София. Присъства и изграждането на столично депо за боклука като част от интегрирания проект за управление на отпадъците в най-големия град на България, поясни той. По думите му по-вероятно е Брюксел да одобри финансирането на част от целия модулен проект – по-вероятно депото. София на всяка цена ще има ново депо, заяви екоминистърът.

Той отново акцентира, че най-важният приоритет е строежът на пречиствателни станции по Черноморието заради строителния бум.

"Подценяват ни, когато обясняват колко ниска била усвояемостта на средствата от еврофондовете за новите членки", заяви председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Георги Божинов. "Един върнат лев, едно неусвоено евро ще означава неуспех за страната ни", допълни той. "Всеки лев от ЕС трябва да се превърне в материален или интелектуален актив", продължи заклинателно БСП-депутатът. Той оцени, че някой може да каже, че намеренията са грандомански, но всъщност те били съвсем реалистични.

Споделяне

Още от Бизнес