Екопротест блокира Орлов мост след решението за Пирин

Природозащитниците обещават още демонстрации и жалби в съда и пред ЕК

Снимка: Mediapool

Часове след като бяха протестирали пред Министерския съвет заради очакваната промяна на плана за управление на парк "Пирин", разрешаваща ски строежи, природозащитници се събраха на демонстрация за втори път в четвъртък и блокираха кръстовището на Орлов мост в столицата заради правителственото одобрение.

Шествието на между 200 и 300 недоволни от актуализацията на плана тръгна от паметника на Патриарх Евтимий и така екозащитниците спазиха даденото малко преди това обещание да продължат с протестите срещу плановете за втори кабинков лифт в Банско и разширяването на ски зоната.

Макар премиерът Бойко Борисов да обяви,че в плана няма нито керемиди, нито тухли, нито хотели и увери, че всякакви бъдещи инвестиционни намерения на територията на парка ще минават през процедури по екооценка и обществено обсъждане, от екокоалицията "За да остане природа в България" смятат, че това ще позволи сеч и строителство в близо половината от териториите на парка, а решението за втори лифт над Банско „има за цел да отклони и манипулира общественото мнение“.

Екоорганизацията обяви, че ще обжалва пред съда взетото в четвъртък правителствено решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин“. Природозащитниците също така ще инициират наказателни процедури в Европейската комисия заради дадения от кабинета "Борисов 3" картбланш за скоростно ски строителство в курорта Банско, което според тях ще засегне 48% от територията на парка.

"Дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него", заявява екоорганизацията.
 
Тя допълва, че с решението в три от зоните на парка строителството става допустима дейност и засегнати ще са 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0.6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори, посочва се в изявлението на коалицията.
 
Според нея така практически се позволяват дейности, забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови. Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира, посочват природозащитниците.

Те смятат, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.  

Природозащитните организации посочват, че всяко изменение на план за управление на парк подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000. Според тях разрешеното сега ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове нарушава Закона за защитените територии. Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно, посочват още от "За да остане природа в България".

Нейни представители протестираха в четвъртък през Министерския съвет, докато се решаваше актуализацията на плана за Пирин. По същото време в защита на новия кабинков лифт се обявиха демонстранти край Симитли, предвождани от кмета на Банско Георги Икономов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?