Екозащитници настояват за възбрана на сделки със заменените гори

Правителството да изиска спиране на всякакви разпоредителни сделки със заменените гори, за които Брюксел реши, че държавата е продала на непазарни цени и разпореди новите им собственици да доплатят за терените или да бъдат анулирани сделките. Това призоваха в сряда от коалицията "За да остане природа в България". Според организацията спешно трябва да се предприемат мерки, които да попречат на облагодетелствалите се от заменките фирми и лица, да се измъкнат от ситуацията, продавайки или прехвърляйки имотите.

На основание на решението на Европейската комисия министърът на земеделието и храните трябва да изиска да се наложи обезпечение по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ.

След това публични изпълнители от Агенцията за държавни вземания (структура на Националната агенция за приходите) трябва незабавно да наложат възбраната.

Това, според коалицията, ще гарантира, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, за да не се налага и тази скандална схема да бъде платена от данъкоплатците.

Превантивни мерки обаче са необходими и за заменките на земеделски земи. Те също са обект на разследване от Европейската комисия, което беше забавено заради процедурата за горските заменки, припомня организацията.

Коалицията „За да остане природа в България“ винаги е настоявала получателите на тази държавна помощ да върнат заменените гори на държавата или да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката. Сега това иска и Европейската комисия.

Миналата седмица Европейската комисия даде на българското правителство месеци време, за да вземе мерки по проблема. През този период съществува опасност заменените гори да сменят собственика си нарочно, именно за да се заметат следите.

Ако България не направи това, тя ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за
около два милиарда лева.

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г. В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в ЕС, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната, припомня организацията.

"Няколко поред правителства можеха да обявят тези заменки за държавна помощ или да наложат мораториум върху разпоредителните сделки с тях до произнасяне на ЕК. По този начин те щяха да предприемат ефективни мерки за прекратяване на това престъпление срещу българското общество, довело до евтиното и бързо застрояване на Черноморието и планините и до присвояване на обществена собственост. Но се ограничаваха само в половинчати мерки за заблуда на Европейската комисия", се посочва в съобщението на екокоалицията.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?