Ексбанкерът Христо Данов оправдан за източването на "Агробизнесбанк"

Ексбанкерът Христо Данов оправдан за източването на "Агробизнесбанк"

Още едно от съдебните дела, заведени срещу бивши банкери за източването и фалита на търговски банки в средата на деветдесетте години на миналия век е към своя безславен край. В понеделник Пловдивският окръжен съд издаде оправдателна присъда на бившия банкер Христо Данов по делото за източването на пловдивската "Аргобизнесбанк", затворена поради неплатежоспособност през 1995 г. и по-късно обявена във фалит. Съдружникът му Христо Александров получи три и половина години затвор. Други трима членове на УС на банката бяха осъдени на по четири години лишаване от свобода. Те нямат право да заемат и длъжност в банкови институции 6 години.

Като обвиняеми по делото за раздаването на над 22 млрд. неденоминирани лева необезпечени кредити от "Агробизнесбанк" бяха привлечени двамата шефове на банката -  Христо Данов и Христо Александров, известни още като Пловдивските брокери, заради паралелното притежаване на брокерски къщи, и членовете на УС на затворената институция Гинко Ализотов, Петър Нейчев и Деню Каназирски.

Срещу петимата беше повдигнато обвинение по член 282, ал. 3 от Наказателния кодекс (НК), за това че в периода 1992-1995 г. в София и в Пловдив в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностни лица в Частна земеделска банка (ЧЗБ) "Агробизнесбанк" са  раздали кредити без обезпечение и в големи размери на фирми и търговски дружества, част от които са били тяхна собственост. С това са причинили вреди на банката в особено големи размери - 22 млрд. стари лева (22 млн. нови лева), сума, която и преди 15 години, и сега е изключително голяма.

Христо Данов беше оправдан от съда по така отправените му обвинения. От присъдата на другия банкер - Христо Александров, ще бъдат приспаднати месеците, в които той е бил под домашен арест (17 октомври 2001 – 6 декември 2004 г.). Александров има и друга ефективна присъда от 10 години заради присвояване на средства в полза на свои фирми.

Четиримата осъдени по делото за "Агробизнесбанк" – Александров, Ализотов, Нейчев и Каназирски – ще платят и обезщетение на държавата.

След като изпадна в тежко финансово положение, "Агробизнесбанк" бе закупена за 1 лев от Българската народна банка през 1995 г., мярка, която тогава се приложи за първи път в България. След това през 1997 г. банката бе обявена в несъстоятелност и окончателно ликвидирана.

През 1996 г. бяха затворени още 13 банки. За фалита им бяха заведени съдебни дела, обявени от предишното ръководство на прокуратурата за "мегадела" под специалния надзор на бившия обвинител №1 Никола Филчев.

През годините "мегаделата" циклеха и по тях не бе осъден нито един банков шеф, защото събраните доказателства не издържаха пред съда, а и раздаването на необезпечени кредити се е одобрявало от колективни ръководни органи. Осъдителни леки присъди получиха само някои шефове на ниски нива в банкови клонове.

От Пловдивската окръжна прокуратура в понеделник съобщиха, че ще обжалват оправдателната присъда на Христо Данов пред Пловдивския апелативен съд. Това може да стане в 15-дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?