Експерт от НАТО подозира Путин в опит да свали Меркел

Експерт от НАТО подозира Путин в опит да свали Меркел

Русия се опитва да свали от власт германския канцлер Ангела Меркел чрез информационна война, целяща да раздухва силно недоволство в Германия по въпроса за имигрантите и бежанците. Това обяснява в интервю за “Обзървър“ Янис Сартс, който е директор на базирания в Рига Център на НАТО за стратегически комуникации. Той уточнява, че говори в лично качество, а не като служител на алианса.

Центърът в Рига бе създаден преди по-малко от две години от седем държави в НАТО с цел да се контрира руската пропаганда и подмолните елементи на хибридната война. Част от задачите им са да се анализират връзките между медиите и обществото, но също така и кой създава информация и новини, как те стигат до аудиторията, припомня сайтът “Дневник“.

"Русия е изградила мрежа, която може да се контролира. Можеш да я използваш, както видяхме в Германия, в комбинация с явления като имигрантския въпрос, за да подкопаеш политическия процес по много сериозен начин. Ако са искали само да накажат Ангела Меркел, защото подкрепя санкциите, това е ОК, но се тества и дали могат да се възползват от някакви проблеми в обществото и да създадат ситуация за политическа промяна в Германия", казва Сартс.

Той допълва, че може да се проследи руското финансиране до екстремистки сили в Европа без значение дали са леви или десни. "Важното е да са екстремистки и да се вписват в руската представа като удобни за употреба", обяснява експертът.

Латвиецът посочва, че ефектът от опита в Германия е бил ограничен, защото проблемът е бил открит навреме. Но той предупреждава, че други страни, и особено в по-малките, си затварят очите за руската пропагандна война.

"Най-доброто средство за дезинформация е, когато опонентът ти не забелязва. Тогава тя е най-ефективна. Смятам, че има страни, където още не са го забелязали или са избрали да не го забелязват", казва Сартс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят