Берлин ще засили борбата с руската пропаганда

Федералната разузнавателна служба (BND)

Двете най-големи германски спецслужби - Федералната разузнавателна служба (BND) и Федералната служба за защита на конституцията (BfV) (вътрешното разузнаване) - ще представят през май на федералния канцлер междинен доклад за дейността на руските спецслужби в Германия. Германското правителството възнамерява да засили противодействието на руския шпионаж, пропаганда и дезинформация в Германия, съобщава вестник "Велт ам Зонтаг", цитиран от Дойче веле в понеделник.

Изготвянето на такъв доклад е поръчано на ръководителите на двете специални служби в началото на февруари от отговарящия за тях в правителството Клаус-Дитер Фритше. Причината е започналата от Москва пропагандна кампания, свързана със съобщения за предполагаемо изнасилване на "руско момиче" в Берлин.


Изданието съобщава и че Федералната разузнавателна служба освен това планира да възобнови практиката "контрашпионаж", която включва вербуване на агенти от чужди спецслужби и последваща работа с тях. Тази практика беше прекратена след терористичните актове от 11 септември 2001 в САЩ.


Спецслужбата трябва да изясни дали Кремъл не подкрепя финансово дяснопопулистките партии и по-специално "Алтернатива за Германия".


"Въпросът за руското влияние в Германия стои остро на дневен ред", заявява в интервю за "Велт ам Зонтаг" експертът по вътрешнополитическите въпроси на Христиансоциалния съюз (ХСС) Ханс–Петер Ул. "Провежданата от Москва стратегия на дестабилизация по време, когато Европейския съюз преживява криза, не е безопасна за нашата страна. Структурите за сигурност трябва колкото се може по-скоро да засилят наблюдението за това", добавя експертът.


На свой ред ръководителят на програмите за Източна Европа и Централна Азия в Германското дружество за външна политика Штефан Майстер предупреди за действията на Москва, насочени към дестабилизиране на обстановката в Германия. "Русия подкрепя в Германия всички групи, стремящи се да отслабят нашата демократична система", заяви политологът. Зад тази активност, според него, стоят и руските спецслужби.

Почвата за това е подготвена отдавна, посочва Майстер. Сега германските органи за сигурност щателно проверяват какви именно структури са създадени за осъществяване на плановете на Москва в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?