Експерти от Русия, Турция и Иран обсъждат прилагането на споразумението за Сирия

Сергей Лавров

Експерти от Русия, Турция и Иран се събраха в понеделник на техническа среща в Астана, за да обсъдят прилагането на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. ООН също е представена на разговорите в казахстанската столица, съобщи добре осведомен източник, цитиран от ТАСС.

Очаква се Йордания да участва, за първи път, в такава среща за Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на казахстанското министерство на външните работи.

По време на разговорите ще бъде направен преглед на прилагането на споразумението за прекратяване на огъня и ще бъдат обсъдени предложение на сирийската въоръжена опозиция за примирието, изработването на мерки за контрол, повишаването на доверието между страните в сирийския конфликт и хуманитарни въпроси.

Специално внимание ще бъде отделено на разделянето на умерените бунтовници от джихадистката групировка Джебхат Фатах аш Шам, която до миналата година бе клонът на Ал Каида в Сирия, преди да обяви, че къса своите връзки с терористичната мрежа, и да смените старото си име Джебхат ан Нусра.

Споделяне

Още от Свят