Експерти предлагат преференции за фирмите, наемащи роми

Преференции за работодателите, които наемат безработни роми. Това е един от начините за насърчаване на заетостта сред ромите, според национално представително проучване, представено в четвъртък по време на международна конференция "Обмен на добри практики в сферата на заетостта".

Тя се организирана от социалното министерство в рамките на Десетилетието на ромското включване, чийто председател в момента е България.

По думите на Иван Иванов, преподавател в Шуменския университет и един от авторите на изследването, трябва да се въведат и данъчни облекчения за фирмите, които инвестират в професионалната квалификация или обучението на ромите.

Според изследването най-достъпните професии за ромите са общ работник, строител, заварчик, бояджия за мъжете и чистачка, миячка, шивачка, готвачка за  жените. Като “професии за българи” ромите определят работата на адвоката, лекаря или учителя, които изискват квалификация и образование, коментира Иванов.

В доклада се цитират и данните от изследване на Индъстри Уоч и институт “Отворено общество”, според които държавата ще спечели около 15-30 млрд. лева от интеграцията на ромите, а ще похарчи за нея най-много около 1 млрд. лева.

Погрешно е схващането, че ромите имат негативно отношение към образованието като ценност. Просто те не одобряват традиционния модел на обучение у нас. Те учат, когато могат да постигнат ясни и прагматични цели, обясни Иванов.

Според него ромите искат “професия тук и сега”, затова е много важно държавата да насърчава професионалното обучение и занаятчийството сред тях.

Трябва да направи и широка рекламна кампания в медиите, за да се промени негативният образ на етноса, който битува в публичното пространство, подчерта Иванов. По негово мнение най-добър ефект би имало популяризирането на успели роми с добри професии.

В момента повече от половината роми имат завършено средно образование, една трета са учили до осми клас, а едва под 1% са висшисти. Всеки десети ром е неграмотен, показва изследването.

Между 20 и 25% от ромските ученици всяка година отпадат от училище, като само една трета от тях си намират легална работа. Такава е ситуацията в момента, каза Иванов. За голяма част от напусналите ученици държавата харчи около две трети от парите по проекти за преквалификация.

Дейностите Ромското десетилетие не вървят добре и не очаквам добри резултати, заяви депутатът от левицата Тома Томов, като допълни, че на форума трябва да присъстват повече политици и неправителствени ромски организации. Първоначално бе обявено, че семинарът ще бъде открит от социалния министър Емилия Масларова, но тя не посети събитието.

През миналата година е осигурена работа на повече от 35 хил. безработни роми, се похвалиха от Агенцията по заетостта. 3000 от тях са започнали работа след участие в организираните от социалното министерство специализирани трудови борси, припомни зам.-социалният министър Баки Хюсеинов.

Споделяне

Още от България