Екстремисти въздържатели в Русия нападат по улиците пиячи

Екстремисти въздържатели в Русия нападат граждани, които си пийват, съобщи Франс прес.

Бандата пребива младежи, които пият бира на улицата в Ростов на Дон, и е издраскала навсякъде в южния руски град графити, които гласят: "Руснакът не се натрясква!" и "Стига сме се натрясквали!". В началото на септември са регистрирани няколко подобни случая.

Такива атаки са описани в блогове, но до момента никой не е подал официална жалба, съобщи говорител на милицията.

Младо момиче разказва в интернет-портал, че тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години атакували свои връстници, излизащи от магазини с бира в ръка. Нападателите носели джинси и бели медицински маски на лицата, като някои от тях имали на тениските си надписи на старославянски.

Според сайта hvatitbuhat.ru (буквално "стига сме се натрясквали") целта на тези "акции" е да "информират всички за катастрофалната ситуация в страната", в която "800 хиляди души годишно умират от последиците от алкохола".

Преди година руският президент Дмитрий Медведев призна, че мерките, взети в последно време от държавата, за да бъде намалена употребата на алкохолни напитки в страната, са дали нулев резултат.

През лятото властите предприеха нови стъпки срещу водката и другите високоградусни напитки, които по официални данни причиняват всяка година смъртта на половин милион руснаци. От 6 август шофьорите нямат право да пият изобщо алкохол. В края на миналия месец бе забранена нощната продажба на високоалкохолни напитки в Москва.

Руските власти освен това помагат през последните години за създаването на прокремълски младежки движения, които пропагандират воденето на здравословен начин на живот, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?