"Екуест" продава част от бизнеса си в България

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд "Екуест" съобщи в сряда, че смята да продаде част от компаниите си, които притежава в България.

Фондът обмисля да продаде до 2010 г. дела си от 37.72% в застрахователната компания Уника България АД, която е отчела забавяне на ръста на приходите си през 2008 г. Същото чака и компанията за имоти "Пеликан",която е собственик на бившото кино "Сердика“ в София, както и на "Европа палас", "Изток", "Урвич" и бившата фабрика Родакар във Варна.

"Екуест" съобщава и, че ще "преоценят своите опции във връзка с инвестициите си" в Авто Юнион, компанията дистрибутор на автомобили с марките Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Mazda, Opel, Chevrolet, мотоциклети Vespa, Piaggio и Gilera.

От фонда посочват, че приоритетни за тях са инвестициите в търговските вериги "Техномаркет" и "Домо", курортния проект "Супер Боровец", както и погасяването на задълженията на дъщерните компании.

Фондът предприе редица промени в управлението си, след като във него се включиха нови акционери – оманският държавен фонд и базираният в Милано инвестиционен фонд "Кайрос Инвестмънт", пише Инвестор.бг

Новият борд е в процес на преразглеждане на стратегията на компанията, което включва и продажбата на бизнесите, които от "Екуест" смятат, че не са основни за компанията.

В момента "Екуест" работи върху актуализация на проекта Супер Боровец, чиято инвестиция се изчислява на 800 млн. евро. Наред с това компанията провежда пазарно проучване относно настоящото търсене на жилищни имоти, след което компанията ще реши какви инвестиции ще направи в проекта и за какъв период. През юли 2007 г. инвестицианният фонд придоби дял от 33.5% от Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта Супер Боровец и притежава земи в курорта.

Споделяне

Още от Имоти