Електронен сайт набира номинации за антинаградата "Big Brother"

Журналисти и граждани могат да номинират до месец за антинаградите "Big Brother" ("Големия брат") държавни и частни институции, нарушаващи личната неприкосновеност на гражданите. Предложенията могат да се изпращат чрез сайта www.bg.bigbrotherawards.org на Програмата достъп до информация.

Неправителствената организация заедно с Българско интернет общество ще връчат антинаградите за втора поредна година в края на март, съобщи Фани Давидова, юрист в Програма достъп до информация.

По думите ѝ осемчленно жури ще отличи с отличията държавни и частни институции, които с директни действия или чрез създаване на регламенти и поставяне на изисквания пред гражданите и потребителите нарушават грубо правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на личните данни.

Антинаградите ще бъдат връчени в три категории: "Най-лоша държавна институция", "Най-лош държавен служител" и "Най-агресивна частна компания".

Според организаторите името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел "1984". В романа Големия брат е символът на държавата, който винаги те наблюдава и абсолютно ограничава личната свобода.

Наградата е учредена от световната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. От 1998 г. насам в 16 страни са се състояли над четиридесет церемонии за връчване на антинагради.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?