Електронни гишета ще проверяват паспортите с биометрични данни на летище София

Първите автоматизирани електронни гишета за граничен контрол бяха открити във вторник на столичното летище. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов засега те са програмирани да проверяват само паспортите с биометрични данни на пристигащите граждани от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и от Швейцария.

"С подобни технически устройства като електронните гишета гаранцията за недопускане на лица с фалшиви документи, лица, които биха представлявали интерес за Шенгенската информационна система, ще бъдат установявани на мига. С тези устройства има възможност да бъдат проверявани биометричните данни, паспортът, да бъде заснемано лицето и в реално време да се направи проверка във всички информационни системи – както националната база данни на България, така и в Шенгенската информационна система", обясни МВР шефът.

Проектът е на стойност 572 хил. лв., посочи още министър Цветанов. Той е завършен за общо 87 дни. Освен да подобри сигурността на страната, се очаква системата да намали времето
за проверка на пътниците и да оптимизира работата на граничните полицаи. Чрез нея един служител ще може да осъществява контрол на няколко електронни гишета.

"Гейтовете се използват за лица над 18-годишна възраст, защото се сравняват антропологичните белези на лицата. Извършват се множество справки, които са невидими за хората. Има защитна база за защитните характеристики на документите за пътуване. Едно от по-добрите технологични постижения е, че лицата се разпознават дори с очила. При съмнение, до оператора на електронен гейт седи граничен полицай, който при необходимост извършва справочна дейност", обясни и Бисер Костадинов от "Гранична полиция".

По думите му над 8000 души са преминали през гишетата за тестовия период и в реалната експлоатация. Има назначени промоутъри, които подканват пътници, които притежават такъв тип документи, да преминават. Следващата година пособни гишета ще бъдат монтирани и на летището в Бургас, уточниха от МВР.

Споделяне

Още от България