Електронният регистър вече отчита броя на ражданията

Електронният регистър вече отчита броя на ражданията

Електронният регистър за ражданията вече е достъпен на интернет-страницата на Министерството на здравеопазването и в него може да се види само броя на ражданията има по области. Останалата информация в регистъра е само за вътрешно ползване на ведомството.

До 11 часа на 10 януари в страната са регистрирани 1349 раждания, като най-много от тях са извършени в София град – 325, областите Пловдив – 150 и Варна - 92.

Електронният регистър беше създаден от министерството в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година. Целта е чрез него да се повиши контролът над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях.

В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до три дни от извършването им. Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница. Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола.

В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си. Достъп до пълната информация в регистъра има министерството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?