Емил Димитров: Мечтата за пожизнен депутатски мандат може да се сбъдне

снимка БГНЕС

"Мечтата на мнозина депутати мандатът да бъде пожизнен и онаследяем е на път да се случи, ако започне едно Велико народно събрание (ВНС), което не се знае кога ще се разпусне". Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров – Ревизоро, който е представител в правителството на "Обединени патриоти". Той се изказа доста скептично по отношение на политическата инициатива на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция.

"Мисля, че ще се стигне до Велико народно събрание, но никой не може да каже колко време ще продължи и какъв ще е резултатът. Дават се едни идеи, обсъждат се, а накрая се оказва, че са лоши и няма консенсус. Колко време ще продължи едно ВНС? Въртележка до безкрай", каза Димитров

Според него не е толкова наложително да се променя конституцията чрез Велико Народно събрание, защото редовният парламент може да постигне същия резултат.

"На практика премиерът отговори на очакванията на хората, че иска да се отвори конституцията. Проблемът е, че като се отвори, дали ще можем да я затворим и дали резултатът няма да е по-лош от това, което е в момента", обясни Димитров.

"Не ми е приятно да ми казват мутра, но и това го има в управлението", каза министърът.

По думите му политическата опасност е България да влезе "в една спирала, от която няма излизане". Той се обяви "против" идеята на ВМРО за връщане на задължителната наборна служба през конституцията:

"Бил съм в казарма много малко време. Директно съм станал офицер. Смятам, че ако вдигнеш заплата на 3000 лева, ще има конкурс за желаещи да влязат да работят. Хубаво е да има заължителна (казарма), да се изграждат навици, но вие съгласна ли сте да ходите някъде на палатка само заради патриотичния дълг? Има и други възможности да се създадат трудови навиц", попита Димитров.

Екоминистърът предупреди, че опасността от голяма суша в България се приближава и на следващия министър ще му е много трудно.

"Всички искат да се закачат към 52-та язовира (15 за питейно-битови нужди и още толкова за земеделски такива), които държавата управлява. В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми – поречието от язовир "Копринка" до река Тунджа е пресъхнало. Друг пример – язовир "Камчия". Трябва да чакаме догодина май-юни или да вземем мерки още сега", каза министърът.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?