Емилия Ковачева получи 18 г. затвор за побоя над новородената Никол

Градският съд смени гаранцията на бившата акушерка с домашен арест

Снимка: БГНЕС

Бившата акушерка от столичната болница "Софиямед" Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на новородената Никол, получи 18-годишна присъда в петък.

Освен това тя ще трябва да плати и обезщетение от 400 000 лева на родителите на пострадалото дете.

Софийският градски съд (СГС) промени и мярката ѝ за неотклонение от 1500 лв. гаранция в "домашен арест". Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

След като прочете присъдата, съдия Владимир Астарджиев уточни, че решението на съдебния състав е взето единодушно. При определянето на размера на наказанието той занижи поисканото от родителите на Никол и завиши това, за което настоя държавното обвинение. Адвокатът на семейството Мария Даскалова пледира за доживотен затвор, докато наблюдаващият прокурор Николай Христов поиска 12 години зад решетките.

Затова и родителите на детето заявиха извън съдебната зала, че ще обжалват присъдата на Ковачева. Бащата Румен Димитров коментира, че през двете години, в които течеше делото му е направило впечатление, че правата на подсъдимия са повече от тези на пострадалия. Той разкритикува и поведението на адвоката на Ковачева Владислав Янев, който постоянно обвиняваше медиите,ч е настройват обществото срещу клиента му.

"Странно е да се оплакваш от медиите, а в същото време да даваш и интервюта", отбеляза бащата на Никол.

По отношение на твърденията на адвокат Янев, че експертизите по случая са манипулирани, Димитров заяви, че не е имал нужда от медицинско становище, за да разбере какво е било състоянието на дъщеря му след побоя.

"Лекарите ни казаха да държим телефоните си наблизо и да очакваме най-лошото", разказа той, допълвайки, че"това е тежко деяние, непредизвикано по никакъв начин".

Пред съда защитникът на Ковачева за пореден път заяви, че клиентката му е невинна и определи всички доказателства срещу нея – видео записи, свидетелски показания и заключения от експертизи – като манипулирани. Според него бебето не е било бито, а изпуснато, но от друг.

Бившата акушерка е обвинена за жестокия побой над 4-дневната Никол през нощта на 18 срещу 19 април 2015 г. По време на пледоарията си наблюдаващият прокурор Николай Христов се позова на свидетелски показания и видеозаписи от отделението за новородени в "Софиямед", според които ударите по малката Никол несъмнено са нанесени от дежурната тогава Ковачева. По думите му подсъдимата е извършила "деяние, отличаващо се с особена жестокост, ярост и садизъм", но въпреки това поиска от съда да ѝ наложи далеч по-ниско наказание от това, поискано от родителите на Никол.

Самата Емилия Ковачева за пръв път пожела да говори пред съда, заявявайки, че не си спомня в нощта, през която момиченцето бе пребито, да му е нанасяла удари. Добави и, че не вижда никаква причина да го е направила. Отговаряйки на въпросите на съдебния състав, както сама пожела, бившата акушерка каза още, че във въпросната нощ наистина е поела 24-часово дежурство, но в неговия край си спомня да е докладвала като проблем единствено, че едно от новородените било с жълтеница. Затова и поиска от съда да я оправдае.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?