Емирът на Катар призова за диалог, но при определени условия

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани призова за диалог за уреждане на дипломатическата криза в Персийския залив, но подчерта, че всяко евентуално решение трябва да зачита суверенитета на емирството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Надяваме се споровете да бъдат решени чрез диалог и преговори, каза емирът снощи в първата си телевизионна реч от началото на кризата през юни.
 
"Време е да пощадим нашите народи от разногласията между правителствата", каза емирът, приканвайки към диалог, но подчерта, че всяко решение "трябва да зачита суверенитета и волята на всяка една държава". 
 
Миналия месец Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха отношенията с Катар и му наложиха санкции, като го обвиниха във финансиране на екстремистки групировки и подкрепа на тероризма - обвинение, което емирът отхвърли.
 
Катар се бори с тероризма непоколебимо и безкомпромисно и международната общност трябва да признае това, заяви шейх Тамим, цитиран от ДПА. Той подчерта, че Катар се бори срещу тероризма, защото го смята за отвратително престъпление срещу човечеството.
 
Той похвали Кувейт за посредническите му усилия и заклейми "злобната клеветническа кампания" срещу неговата страна, но подчерта, че въпреки блокадата животът в страната продължава нормално. Според емира Катар трябва да стане по-самодостатъчен.
 
Той отправи призив за отваряне на икономиката за чуждестранни инвестиции и съобщи, че е дал нареждания за диверсификацията ѝ.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?