"Емоционални взривове" пожела просветният министър на учениците

Министър Сергей Игнатов и принцесата на Холандия Лаурентин ван Оранйе откриха учебната година във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън", Сн: БГНЕС

Пожелавам ви една много щастлива, много здрава и успешна учебна година, в която аз съм абсолютно убеден, че ще реализирате всичките емоционални взривове, които ще започнат още от днес. С тези думи министърът на образованието Сергей Игнатов откри в понеделник новата учебна година във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София.

Игнатов призова учениците да уважават своите учители, тъй като “най-висшето, което един човек може да постигне, е да достигне равнището на своя учител“. Той отново заяви, че в бюджета за следващата година ще има повече средства за образование като засега разчетите на финансовото министерство предвиждат между 60 и 80 млн. лева повече спрямо тази година. С тях ще се увеличи стандартът за издръжката на един ученик, а това от своя страна ще позволи и увеличение на учителските заплати по места.

По-рано министърът заяви пред БНТ, че новият закон за училищното образование ще излезе ”хубав” от парламента и изрази увереност, че никой не иска да го бламира. Законът все още се обсъжда в парламента и така и не успя да влезе в сила за новата учебна година, макар да се пише още от първите дни на мандата на това правителство. Игнатов обаче коментира, че обществото няма полза от ”първосигнално, бързо приемане на закона и после да се потупаме по рамото, че сме го приели”.

”Хората в образователната комисия са специалисти, загрижени са и са добронамерени. Законът ще излезе хубав точно заради това, че всички са ангажирани с него. Вярвам, че ще бъде приет, защото спорните текстове са изгладени. Работи се много внимателно, дума по дума, но успешно”, обясни министърът на образованието.

Според него сухата теория трябва да се изтегли в горните класове и образованието да стане по-прагматично. "Знаенето трябва да се превърне в можене, в инструмент за вземане на решения", коментира министърът. Той заяви, че изпълнението на проекти в училище е стъпка в тази посока и обясни, че идеята е учениците сами да достигат до някакво знание с помощта на родител или учител, защото придобитите по този начин знания се помнят по-добре. Пример за такъв проект е да се прочете книга, която после да бъде представена пред класа. Според министъра, проектите ще дадат представа на учителите и родители за интересите на децата, които да бъдат открити по-навреме.

В понеделник 730 000 ученици, от които над 60 000 първокласници, тръгнаха на училище.

Освен Игнатов, традиционно почти всички министри от кабинета участваха в откриването на учебната година на различни места в страната.

Рашидов: Народ без мечти е като човек без очи

Министърът на културата Вежди Рашидов откри учебната година в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" и пожела на учениците да осъществят мечтите си, защото “народ без мечти е като човек без очи – няма накъде да отиде“.

“Желая ви много да работите, много бели да правите, но и много отговорности да понесете, защото сте длъжни да бъдете лицето на нацията“, обърна се Рашидов към учениците. "Ще минете през всички перипетии, от радостта през завистта, по-талантливите ще бъдат ругани, по-малко талантливите – незабелязани. Но вие имате една цел – всички да бъдете големи български творци. Правете го, защото това е бъдещето", заяви Рашидов.

"Да смятате, че вие сте гении още с влизането, отговорностите ви ще бъдат много големи. Вие сте по-талантливите от общообразователната система, вие сте по-значимите за обществото", допълни той. Рашидов не пропусна да се похвали, че училището е било ремонтирано в неговия мандат. "Това, което установих, е, че от моето завършване до моето остаряване не бяха сменени стативи, където да рисуват децата. Всичко беше в окаяно състояние", заяви той и се закани да провери дали учениците са запазили здрави осигурените от него стативи.

“Аз ще ви помоля не да бъде както ви заварих тук в една революционна обстановка преди години“, обърна се към учениците Рашидов.

Цветанов дари училище със светлоотразителни жилетки

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов откри новата учебна година в столичното 11-то основно училище "Свети Пимен Зографски".Той пожела на децата да носят повече шестици вкъщи, а възрастните да бъдат внимателни и толерантни шофьори и да пазят децата по пътищата.

Цветанов обяви, че всички първокласници и деца в предучилищна възраст от това учебно заведение ще получат светлоотразителни жилетки и значки като подарък от КАТ, за да бъдат разпознавани на пътя.

Цветанов открива за осми път учебната година в училището, което самият той е завършил. "Бях един изпълнителен, разбира се, като всяко едно момче повече ме влечеше играта и гледахме повече да спортуваме или да се занимаваме с такива игри, които ни доставят удоволствие", припомни си ученическите години Цветанов.

Ректор пожела на министър да възкръсне след изборите

В понеделник бе открита и новата учебна година в Медицинския университет в София като на церемонията присъстваха министрите на образованието и на здравеопазването Сергей Игнатов и Десислава Атанасова.

Ректорът на университета, който е и председател на Съвета на ректорите, проф. Ваньо Митев, похвали Игнатов, че “за първи път от 20 години насам министър се е осмелил да дава бонуси за най-добрите университети“. Той допълни, че следващата стъпка е да се отсеят изследователските университети и за тях да има допълнително финансиране. От своя страна Игнатов заяви, че ще продължи допълнителното финансиране на най-добрите катедри и факултети като се предвижда от следващата година то да достигне до 50% над бюджета при 25% сега.

Ректорът проф. Митев подари на здравния министър Десислава Атанасова букет от 33 червени рози и обясни символиката с 33-те години, на които е бил Исус Христос, когато са го разпънали на кръст. Проф. Митев пожела на Десислава Атанасова да носи тежкия кръст на здравеопазването, а след изборите да възкръсне.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?