Енергетиката ще доминира разговорите на Путин в София

Енергетиката ще доминира разговорите на Путин в София
Енергийни въпроси ще доминират посещението на руския президент Владимир Путин в София, каза външният министър Ивайло Калфин в неделя пред БНР. Той обясни, че България споделя ценностите на ЕС и НАТО като член на тези организации, а отношенията ни с Русия са поставени на „изключително прагматична основа, към „развитие на проекти, които са в интерес и на двете страни“.

Такива са Бургас-Александруполис, изграждането на новата ядрена електроцентрала в Белене, търсим пресечната точка и в руско-италианския проект “Южен поток”, посочи Калфин.

Очаквам по време на посещението на президента Путин тук да подпишем споразумение за пряка търговска връзка с Русия. Ние до момента нямаме пряка връзка с Русия, минава се през Украйна или Грузия, каза Калфин. Новата връзка ще е фериботна между пристанищата Варна и Кавказ. Предстои да се обяви конкурс за оператор.

Министър Калфин съобщи, че се обмисля още един проект за свързване на направлението Дунав – Черно море с мрежата от плавателни реки и канали в Русия, които имат излаз до европейски пазари.

Той допълни, че през последната година имало „положителни сигнали“ за намаляване на огромния външнотърговски дефицит, който имаме с Русия.

Споделяне

Още от България