Енергийният министър до юли трябва да каже вариантите за АЕЦ "Белене"

Петкова продължава да твърди, че има много сериозен инвестиционен интерес към проекта

Енергийният министър до юли трябва да каже вариантите за АЕЦ "Белене"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката до 30 юни 2018 г. да внесе в парламента конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Дотогава трябва да е ясно и как ще стане отделянето на активите и пасивите на проекта в отделна компания. Това реши парламентът в петък с подкрепата на 137 депутати. Нямаше "против" и "въздържали се".

Разискването за бъдещето на ядрената енергетика в България беше поискано от левицата и на него бе планирано изслушване на енергийния министър, но подалата оставка и оказала се в отпуска Теменужка Петкова не дойде. Това предизвика недоволството на социалистите и се наложи Петкова да прекъсне отпуската си и да се яви в парламента.

В рамките на продължилата около час дискусия БСП поиска до един месец да им бъде представен план за действие по използването на доставеното вече ядрено оборудване за спрения през 2012 г. проект, в който към момента са вложени 3 млрд. лв. от страна на НЕК и държавния бюджет. В крайна сметка обаче бе решено на енергийния министър де се даде време до 30 юни да внесе исканите варианти за действие.

Дали това ще бъде Теменужка Петкова предстои да се види, тъй като тя подаде оставка заради познанството си новата собственичка на активите на ЧЕЗ. Макар оттеглянето ѝ да бе поискано от премиера Бойко Борисов и да бе прието от него, министерската оставка се гласува от парламента и всички значи към момента са, че тя няма да бъде приета. Борисов вече обяви, че тримата лидери на коалиционния партньор "Обединени патриоти" са против оставката на Петкова.

Днешното решение не изключва нито една опция за правителството - както строителството на централата, така и евентуалното изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" или продажбата на оборудването на "Белене", коментира след дискусията депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Той обясни, че е нужна пътна карта с различни варианти.

По думите на Петкова пред журналисти в парламента към АЕЦ "Белене" има много сериозен и реален интерес. Тя припомни, че преди дни по време на Икономическия форум в Лондон премиерът Бойко Борисов предложи на съседните ни държави АЕЦ "Белене" да се построи като балкански проект и да се търси европейско финансиране за строежа. Ще започнат разговори със съседите ни от Балканите, каза Петкова.

"Проектът може да стане добър при определени параметри", допълни тя и з апореден път отбеляза, че целта е проектът да се реализира на пазарен принцип.

"Днешният консенсус в пленарна зала е добър знак, защото става дума за проект, който е много сериозен. Касае поколения напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни“, смята Петкова. Тя изрази надежда днешната стъпка на депутатите да е добро начало за ядрения проект (който в момента е спрян за втори път от 30 години).

Разискването бе по инициатива на депутата от БСП Таско Ерменков, според когото развитието на ядрената енергетика е безалтернативно. Той също като БАН смята, че най-лошият сценарий за инвестираните в проекта средства е нищо да не се прави, припомняйки един от изводите в изготвения от БАН доклад за АЕЦ "Белене", който е силно оспорван от редица енергийни и икономически експерти.

Нужно е "отпушване" на процеса по решение на казуса "Белене", забатачен много години, довел до това да имаме оборудване и площадка без яснота какво да се прави занапред, каза Ерменков. По думите му държавата заслужа модерна енергетика и общо решение, което да позволи този проект да бъде реализиран.

Рамадан Аталай от ДПС обаче обвини ГЕРБ, че партията, която спря проекта, е променила позицията си. "Поради различни политически игрички днес разглеждаме пак тази тема извън дневния ред и не сме с пулса на времето", каза той.

Делян Добрев обаче му отвърна, че в ГЕРБ винаги са били последователни по казуса.

"Нито при стартирането на проекта, нито при спирането му през 2012 г., нито от днес, този проект е по силите на държавата сама да го изпълни", каза бившият министър на икономиката и енергетиката, по чието време бе замразен ядреният строеж

Аталай отбеляза, че страната се нуждае от енергийна стратегия, в която да бъде очертано окончателно как ще се развива отрасълът. ДПС са загрижени за цялостното развитие на енергетиката, каза той.

Павел Шопов от "Атака" коментира, че решението за спирането на проекта е било несуверенно взето от НС. По думите му, сегашното решение вече е суверенно взето от партиите на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?