Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Десните готови на протести при рестарт на АЕЦ "Белене"

Възраждането на проекта: От завой към Кремъл и обратно в гьола до "машина за пари" и пиар на ГЕРБ

43 коментара
Колаж, "Демократична България"

Десни партии обявиха готовност да организират протести, ако бъде свален правителственият и парламентарен мораториум от 2012  г. върху строежа на АЕЦ "Белене", каквото намерение обяви преди дни премиерът Бойко Борисов, а енергийният министър веднага започна разговори в тази насока с руската "Росатом" и френската "Фраматом" в Сочи.

Идеята за рестарт на ядрения проект, спрян от първото правителство на ГЕРБ с мотива липса на пари, съмнения за рентабилност и сеизмологична опасност, влезе в дневния ред на третия кабинет на политическата партия заради изхарчените по него над 3 млрд. лв. досега. Тя обаче предизвика критиките на редица енергийни експерти, според които това е завой към Кремъл, превръщане на проекта в дойна крава за определени фирми. От БСП се усъмниха, че става въпрос за  пиар на ГЕРБ, но остават на мнение, че проектът е необходим на страната. Проядрено настроени специалисти привидяха в него "машина за пари", а представители на управляващата партия се опитаха да убедят обществеността, че вече за централата не съществуват проблемите, заради които е бил спрян строежът ѝ, макар реално нито един от тях фактически да не е решен към момента.

Думите от 2012 г. насам

Мораториумът върху АЕЦ "Белене" бе наложен през 2012 г. както от правителството, така и от Народното събрание с мотива, че държавата няма пари, няма и стратегически инвеститор. Тогава бе обявено, че на площадката за атомната централа ще се строи газова. Година по-късно, когато под натиска на БСП се проведе национален референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" от ГЕРБ отново бяха против проекта. Тогава Борисов счете референдумът за безсмислен и каза, че важни за правителството са водно-електрическите централи. Той дори обяви, че АЕЦ-а не трябва да се строи заради сеизмичен риск в региона на Белене.

И газовата централа, и ВЕЦ-овете обаче останаха само думи във въздуха, а обявените от премиера притеснения за сеизмиката вече са забравени. Осъждането на НЕК от изпълнителя на атомния строеж "Атомстройекспо" и плащането на 620 млн. евро за поръчаното вече и изработено от руската компания оборудване отново обърнаха палачинката и възобновяването на проекта влезе пак в дневния ред на правителството с мотива да не губи вложените вече 3 млрд. лв.

След близо двугодишно умуване и анализи, извършени по поръчка на държавата, сега е напът да се завърти за трети път мелницата АЕЦ "Белене", в която напусто се излизат пари повече от 30 години.

ДБ: Рестарт на кражбите

От "Демократична България" определиха намерението за рестарт на ядрения проект като "завой към Кремъл и рестарт на кражбите" и обявиха протестна готовност.
 
"Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси", се казва в позиция на ДБ, разпространена във вторник.

В нея се посочва още, че възобновяването на АЕЦ "Белене” е измама спрямо дясно-центристките избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

От "Демократична България" задават на Борисов четири въпроса, свързани с досегашните му изявления и действия относно АЕЦ "Белене".

- Какво Ви принуждава да поискате отмяна на мораториума, след като Вие сам определяте проекта, като сеизмично рисков и при положение, че докладът, който поискахте от БАН не доказва нуждата от допълнителни мощности нито в България, нито в региона?

- Защо след 2009 г., повече от две години, не спирахте проекта при положение, че имахте парламентарно мнозинство и допринесохте за натрупването на нови плащания в допълнение на прахосаните и откраднати милиарди от джоба на българския данъкоплатец?

- Защо по време на 10-годишното управление на ГЕРБ не беше направено нищо за осветляването и наказването на виновните, ощетили България с милиарди от проект, който Вие сам окачествихте като „гигантски измами” от правителството на Вашите предшественици Сакскобургготски и Станишев, а вместо това искате да възобновите начинание, което се основава на тези измами?

- Защо не обжалвахте решението на арбитража, въпреки нашите настоявания и аргументи от сериозни юристи. Защо платихте оборудването? Планирахте ли още тогава да рестартирате проекта?

ДБГ: Нови харчове за далавери и комисионни

От Движение "България на гражданите" обявиха, че сваляне на мораториума върху ядрения проект ще върне България обратно в "гьола", както Борисов бе определил строежа на АЕЦ "Белене" по време на първия си мандат.

От ДБГ смятат, че мораториумът не трябва да се вдига, докато не се предостави детайлен проект за възобновяване на ядрения строеж от стабилен инвеститор. Трябва да се изясни  възвръщаемостта на инвестицията, финансирането, ще има ли държавно участие, както и съдбата на отработилото ядрено гориво. "Отпадането на забраната за строеж в този момент означава нови харчове от държавния бюджет", посочват от движението.

Според него има реална опасност АЕЦ "Белене" да се превърне в следващото "Елин-пелинско Макао“ или "Кремиковци“, при които далаверите минаха, комисионните се раздадоха, а хората отново останаха излъгани.

"Проектът за АЕЦ "Белене" в досегашния си вид е нерентабилен, според доклади на престижни международни консултанти. Хвърлянето му отново в блатото на спекулата има голяма вероятност да ощети държавата и в крайна сметка да бръкне в джоба на хората през повишена цена на тока", пише още в позицията на ДБГ.

Някой иска дойна крава за себе си

"С финансирането на поредния рестарт на АЕЦ "Белене“ ще се случи познатата през 1987-88 г. история - българското правителство взима пари от Запад и ги дава на Изток, коментира друг противник на ядрения проект - Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ пред Радио "Фокус".

Според него проектът е пазарно безсмислен, тъй като с цена от 11 евроцента за киловатчас АЕЦ "Белене" не може да се изкупи в нормални за един инвеститор срокове.

"Нямам друго обяснение освен, че и това правителство се опитва да разглежда този проект като дойна крава. Или го правят приятели на това правителство. Със сигурност към основната цена ще трябва да се прибавят системните връзки, които са около 4 милиарда евро", пресметна Станчев. "Ако правителството поеме тези разходи, те ще бъдат разходи на българските данъкоплатци или на потребители на електроенергия. Тоест, няма да се изпълнят пазарните условия. Ако все пак се стигне до осъществяване на този проект, тогава инвеститорът би трябвало да поеме разходите по извеждане от експлоатация. В момента България има най-малко заделени средства във фонда за извеждане от експлоатация и за складиране на отработено ядрено гориво. Те са някъде под 100 млн. лв. на година, което прави енергията у нас евтина. Но така или иначе тези разходи ще паднат върху плещите на българските данъкоплатци и потребители на електроенергия", коментира още икономистът. Според него сочената като потенциален инвеститор Китайска държавна ядрена корпорация е параван.

Трайчо Трайков: Цяла вселена от рискове

Бившият енергиен министър от първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков коментира пред бТВ, че около проекта има цяла вселена рискове - сеизмичната активност, заплахата за околната среда, излишъкът от мощности, заради който токът ще трябва да се продава на нулева или отрицателна цена, както и това, че поне през първите 10 - 15 г. централата ще губи пари.

Атанас Тасев: Машина за пари

Според близкия до БСП и ядрените среди експерт Атанас Тасев проектът може да бъде "машина за пари". По негови разчети АЕЦ "Белене" щяла да излезе на печалба пет години след пускането ѝ в експлоатация, а след 15 години - да дава "невероятен паричен поток".

Тасев одобри действията на правителството, посочвайки, че сценарият за реализация на съществуващите активи на проекта чрез стратегически инвеститор нищо не струва на държавата. Той определи действията на ГЕРБ като "безбюджетно упражнение".

Тасев потвърди тезата на друг енергиен експерт – шефът на България енергиен и минен форум Иван Хиновски, който преди ден обяви своя информация, че китайците искат да инсталират беленските реактори в Китай, а у нас да приложат своя ядрена технология като експанзия към европейския пазар.

Това обаче би означавало напълно нов проект, които се нуждае от одобрение от Европейската комисия, от разрешения на българската Агенция за ядрено регулирани и оценка за въздействието върху околната среда.

За ГЕРБ проектът вече е ясен

Изключително странен подход избра депутатът от ГЕРБ, бивш заместник-министър на енергетиката и ексшеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов да оправдае действията на правителството.

Пред Нова телевизия той обясни, че основният мотив за спирането на АЕЦ "Белене" през 2012 г. била неизяснеността от финансова гледна точка. "Този проект беше много лошо конструиран. Преди нямаше окончателен договор, нямаше стратегически инвеститор и не се знаеше колко пари ще изхарчи държавата. Много неща не бяха ясни и проектът беше спрян", посочи Николов, независимо че всички изброени от него неща важат в пълна сила и към настоящия момент.

Той се спря и на думите на Борисов от 2012 г., че проектът е рисков от сеизмологична гледна точка, посочвайки, че вече той не се счита за такъв. "Минали са стрес тестове, така че АЕЦ "Белене" отговаря на всички съвременни изисквания. При всички рискови условия - земетресения, наводнения, пожари, да може да издържи. Стрес тестовете бяха през 2011 г.", коментира Николов.

БСП одобрява, но притеснена да не става дума за пиар

"България има нужда от нови ядрени мощности, но се съмняваме, че идеята на правителството за рестарта на АЕЦ "Белене“ е поредната пиар акция", посочи на свой ред заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев на пресконференция.

"Неслучайно по инициатива на БСП правителството трябва да изготви пътна карта за рестартиране на проекта "Белене“, което бе гласувано преди месец и половина. Преди няколко месеца настоявахме за отмяна на прословутия мораториум, тогава ни се обясняваше, че едва ли не това не зависило от парламента, а правителството трябва да вземе решение. Хубаво е, че сега се говори за този проект, след като изминаха приблизително 10 години, откакто бе спрян“, каза Стойнев.

"Искаме да си говорим с конкретика, какви са стъпките, какво трябва да се случи. Така или иначе нашата позиция е ясна и категорична – България има нужда от нови ядрени мощности“, заяви Стойнев. По думите му, въпреки удължаването живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй“, след десет години те ще трябва да се режат на скрап.

"Ние трябва да имаме една сигурна базова мощност, така че проектът "Белене“ за нас винаги е бил на дневен ред“, заяви Стойнев.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Жулиета Игнатова
  #43

  АЕЦ Белене е заплаха за здравето на децата ни.Тя и икономически е неизгодна и остаряла.Присъединявам се към протеста за рестарт на Белене и очаквам разума на управляващите да надделее над интересите им.

 2. [email protected]
  #42
 3. Nikola Nikolov
  #41

  Ако Банкянският мутрафон посмее да пристъпи към явното национално предателство /рестартирането на рушняшкия проект "аец Белене"!/ , трябва да е наясно , че София ще му се види тясна !!!!!!!!

 4. ivancho ivanov
  #40

  Вече няма липса на пари, съмнения за рентабилност и сеизмологична опасност ни промърмори ГЕРБ и напред към Белене се провикна! "Независимо, че всички тез неща важат и днес" поясни Николов спец на ГЕРБ. Между всичките неща неясни има едно съвсем ясно - БСП поддържа идеята! Свети червена лампа!

 5. nik
  #39

  Какво ще спечели Русия от проекта? Ще се строи от нея - това обяви ясно Теменужка Петкова в Сочи.Но ако участваме с апортна вноска, покриваща оборудване и пр. разходи, направени досега, а не със сухи пари от бюджета, значи руснаците трябва и да плащат. Т.е. правят си централа, в която и ние имаме някакъв дял.И ще се грижат да продават тока на конкурентни цени, защото няма да бъдат гарантирани от държавата.Преди време се промъкна мнение на вездесъщия Тасев, че ще си правят централа, за да изнасят

 6. Лизи Гугуткова
  #38

  Русия се сравнява с Уганда в разпространението на икономически престъпления Русия влезе в петте водещи световни лидера в разпространението на престъпленията срещу бизнеса. В рейтинга, събран от PricewaterhouseCoopers (PwC), страната зае четвъртото място и сподели това място с Уганда. По-често, отколкото в Русия, компаниите се сблъскват с икономически престъпления само в три . Анкета на повече от двеста руски компании показа, че през 2016-2017 г. броят на организациите, които са изправени пред икономически престъпления, се е увеличил драстично, а сега 66% от анкетираните съобщават за измамни факти 48% преди две години. България е по-добре -31%

 7. edin.drug
  #37

  Три вида защитници на АЕЦ Белене съществуват: такива, на които децата не живеят в България, такива които сами не живеят тук, и такива, които печелят достатъчно от този грабеж, за да отидат надалеч. Е, има и четвърти вид - зомбирани червенушковци. Те са най-злокачествените, защото са готови да жертват децата си за бандитската си партия и матушката си Путина.

 8. Bлaдo
  #36

  много е показателно, че и руските тролетарии, и гЕрБсп-милиционерите ги пратиха да бранят бЕЕлене баш в темата за десните... :-))) В трите други теми за бЕЕлене някакви ги няма... А тука - голЕЕмо мутро-съветско блЕЕне пада за бЕЕлене... и найвече - за "защитата му от десните"... ... ...забавно и малоумно безсилие... и познатият зъл старчески страх: "охх, тия пак са прави, а наш'те пак се нас...паха" ;-)

 9. tibia
  #35
 10. Преслав
  #34

  Костов измислил пералната машина ли? Абе вие съвсем изтрещяхте.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.