Правителството предлага мораториумът върху ”Белене” да падне

Правителството предлага мораториумът върху ”Белене” да падне
Правителството ще внесе в парламента предложение проектът за строителството на АЕЦ ”Белене” да бъде размразен, съобщи премиерът Бойко Борисов в събота. 
 
Борисов каза, цитиран от бТВ, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това. 
 
Според Борисов, който в събота участва в регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора, това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.
 
През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на "Белене". 
 
Интересът на китайците да влязат в прекратения през февруари 2012 г. ядрен проект бе обявен в края на 2016 г. след като България бе принудена да плати 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведено ядрено оборудване за проекта.
 
Откакто се заговори за възобновяване на проекта след осъждането на страната ни да плати на АСЕ за произведеното оборудване, представителите на правителството повтарят, че ако това стане, за реализацията му няма да се отпускат държавни гаранции, нито ще се подписват дългосрочни договори за изкупуване на тока.
Споделяне

Още по темата

Още от България