ЕНП: Докладът на ЕК за България е негативна оценка за властта

Последният мониторингов доклад на Европейската комисия за България е обективна негативна оценка за действията и бездействията на властта в сферата на правосъдието и вътрешните работи, за липсата на убедителни резултати. Това се казва в декларация на Единната народна партия (ЕНП) с председател Мария Капон, разпространена в четвъртък.

Това е най-критичният доклад, който страната ни е получавала, и който дава ясен знак, че времето за комфорт на това правителство е свършило и Брюксел вече не вярва на сълзи, продължава декларацията.

Управляващите получиха остри критики за липсата на явни и убедителни резултати в борбата си с корупцията и организираната престъпност, въпреки обещанията си за справяне именно в тази област, когато дойдоха на власт.

Единната народна партия (ЕНП) не приема евтини обяснения за лошата комуникация на вътрешния министър със съда или за липсата на родолюбие в опозиционни политици и неправителствени организации, които говорели и пишели срещу България в Брюксел. Подобни обяснения сме чували за лоши доклади и от Българската социалистическа партия в предишни периоди, продължава декларацията.

Премиерът Борисов трябва да разбере, че съдът, полицията и прокуратурата са една система независимо от мястото, което им определя Конституцията. За българските гражданите това е една система, която раздава справедливост... Оставката на Цветан Цветанов би била само самотен щрих в цялостната необходима кадрова промяна, за която вече е необходима политическа воля... Премиерът Бойко Борисов е този, който трябва да отговори и да даде решение... По действията му, а не по броя на разказаните анекдоти за казана и дяволите ще разберем отговора, казват още от ръководството на ЕНП и заявяват, че партията ще даде политическата си оценка след като види от премиера Борисов действия, а не думи.

Споделяне

Още от България