ЕП: Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

ЕП: Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

ЕП: Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит, констатира Европейският парламент в приета днес резолюция, съобщиха от пресслужбата на тази институция на ЕС.

Все още няма достатъчен напредък, за да се започнат преговори за бъдещите отношения, обещанията на британския премиер Мей от Флоренция трябва да доведат до конкретни предложения, приоритетите продължават да бъдат правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания и границата със Северна Ирландия, се посочва в документа.

Според евродепутатите все още не е постигнат достатъчен напредък по приоритетите на ЕС. Това е задължително условие за започване на преговори за преходен период и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

На 20 октомври лидерите на държавите членки от ЕС27 ще трябва да отложат своята оценка по Брекзит, тъй като "достатъчен напредък" по трите ключови въпроса не е бил постигнат, освен ако петият кръг преговори между ЕС и Великобритания не доведе до сериозен пробив.

Това се казва в резолюция на Парламента, приета във вторник с 557 гласа "за" срещу 92
"против", 29 "въздържал се".

Парламентът приветства поясненията, направени от премиера Тереза Мей по време на речта ѝ във Флоренция, но в същото време евродепутатите очакват британското правителство незабавно да излезе с конкретни предложения по следните въпроси: запазване на пълните права, с които се ползват в момента 4,5 млн. граждани на ЕС и Обединеното кралство; пълно изпълнение на финансовите задължения, поети от Обединеното кралство към ЕС; разрешаване на въпроса с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия в пълно съответствие със Споразумението от Разпети петък.

Допълнително условие за завършването на първата фаза от преговорите е гарантирането, че правото на ЕС ще бъде спазвано изцяло до момента на официалното оттегляне на Великобритания от ЕС.

Председателят на ЕП Антонио Таяни каза: "Речта на г-жа Мей от Флоренция показа, че тя е отворена за диалог и разбира какви са залозите. Бих искал да я призова да превърне своята добра воля в конкретните планове, които са нужни за постигането на напредък в преговорите с Европейския съюз. Вотът в полза на днешната резолюция потвърди единството на Парламента и подкрепата за нашия главен преговарящ Мишел Барние. Дебатът също така показа ясно желание за конструктивен разговор с Обединеното кралство, а също така и значителна тревога относно забавянето до момента. Надявам се следващите няколко месеца да позволят постигането на достатъчен напредък, за да бъдат задоволени предварителните условия за започване на диалог по бъдещите отношения с Великобритания".

Ги Верхофстат, координатор на ЕП за Брекзит, каза: "Не е постигнат достатъчен напредък. Особено по отношение на правата на гражданите ние сме много загрижени. Нашето предложение за разрешаването на този проблем е просто. Гражданите на ЕС да запазят правата, с които се ползват в момента във Великобритания, и да направим същото за британските граждани, живеещи на континента. Аз даже се питам: защо продължаваме да обсъждаме този въпрос? Той може и трябва да бъде решен незабавно".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?