ЕП реши да има общо зарядно за всички мобилни телефони

ЕП реши да има общо зарядно за всички мобилни телефони

Европейският парламент (ЕП) реши да има едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в ЕС. Това стана, след като евродепутатите приеха в четвъртък промените в директивата за радиооборудването.

Използването на едно общо зарядно устройство ще намали отпадъците, разходите, както и затрудненията за потребителите. Промените вече бяха съгласувани на неформално равнище със Съвета на министрите, съобщиха от Европейския парламент.

"Промените в директивата за радиооборудването са ефикасен инструмент за предотвратяване на смущенията между различните радио устройства. Изключително съм доволен, че успяхме да постигнем и съгласие за въвеждането на общо зарядно устройство. Това е в интерес както на потребителите, така и на околната среда. Общото зарядно устройство ще сложи край на събирането на много зарядни устройства на едно място и ще намали електронните отпадъци с 51 000 тона годишно“, заяви докладчикът Барбара Вайлер (С&Д, Германия).

Проектът за нова директива хармонизира правилата на пазара на радиооборудване, включително мобилните телефони, дистанционните за централно заключване на автомобилите и модемите.

Промените в законодателството се наложиха заради нарастването на броя и разнообразието на радиооборудването. Те гарантират, че устройствата няма да си пречат едно на друго и ще отговарят на основните изисквания за здраве и безопасност.

Депутатите промениха законопроекта, така че работата с общи зарядни устройства да бъде основно изискване за радиооборудването. Европейската комисия ще преценява кои конкретни видове радиооборудване ще трябва да отговорят на това изискване.

Идеята за едно общо зарядно устройство на всички мобилни телефони бе лансирана преди години от бившия външен министър на България Соломон Паси и бившия български министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Споделяне

Още от Европа