ЕП ще гласува резолюция срещу сайта на холандската Партия на свободата

Европейският парламент ще гласува в четвъртък резолюция за сайта, разкрит в началото на годината от Партията на свободата в Холандия. Това се посочва в програмата на започващата днес в Страсбург пленарна сесия на ЕП, съобщи БТА.

Дебатът по повод на сайта, в който се събират оплаквания от граждани от Централна и Източна Европа, е насрочен за вторник. До този момент трите най-големи групи в парламента разкритикуваха създаването на сайта, като инициативата на партията бе заклеймена и от Европейската комисия. Очаква се на насрочения дебат да присъства холандският премиер Марк Рюте или негов представител.

В сряда пък парламентът ще обсъди и гласува резолюция по въпроса с кандидатите за членство в ЕС Исландия, Македония и Босна и Херцеговина. Парламентът подкрепи присъединяването на Исландия към ЕС. Проектът за резолюция отбелязва политическите противоречия в правителството и парламента на страната по отношение на членството в Общността. ЕС и Исландия продължават да имат разминавания по теми, като лова на китове.

Проектът за резолюция за Македония гласи, че трябва да бъде определена дата за начало на преговори за присъединяване и настоява за започването на предварителен преглед на съвместимостта на законите на страната със законодателството на ЕС. Документът изразява и притеснението на депутатите от корупцията в страната и от концентрацията на собственост върху медиите.

Проектът за резолюция за Босна и Херцеговина отбелязва, че страната има възможност за членство единствено като една държава. В документа се настоява законодателната, бюджетната, изпълнителната и съдебната власт да бъдат в позиция да посрещнат критериите за членство и да гарантират, че всички граждани ще могат да се възползват от предимствата на членството в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?