"Епъл" глобена с 25 млн. евро заради влошени от ъпдейти устройства

"Епъл" глобена с 25 млн. евро заради влошени от ъпдейти устройства

Френският регулатор по въпросите на потреблението и конкуренцията съобщи, че технологичният гигант "Епъл" (Apple) се е съгласил да плати 25 млн. евро глоба заради това, че не е информирал умишлено своите клиенти, че свалянето на актуализациии на софтуера за по-стари устройства може да забави работата им и да съкращава живота на батериите им, предадоха френските медии в петък.

Разследването на службата, проведено по искане на парижката прокуратура, започна през януари 2018 г. Тогава бе установена, че собствениците на айфони не са били информирани, че обновяванията на операционната система на устройствата влошава работата им. Освен това потребителите не са имали възможност да се върнат към предишната версия и така са били принудени да купуват нови устройства.

Регулаторът обаче не е успял да изчисли индивидуалните щети за всеки от подалите жалби 15 000 потребители и те ще трябва да търсят обезщетение чрез обикновени съдебни дела.

През декември 2017 г. "Епъл" потвърди, че забавя работата на свои стари модели смартфони, тъй като техните литиево-йонни батерии с времето губят мощност и енергията им може да се окаже недостатъчна например при ползване на смартфона в студено време.

За да предотврати внезапно изключване на устройствата, компанията направи промени в операционната си система, забавящи изпълнението на определени задачи при недостатъчна енергия. Заради това "Епъл" обеща да намали два пъти и половина цената за смяната на батерията на старите модели.

Споделяне

Още от Бизнес