Епидемията от ебола тръгнала от месо от прилеп

Прилеповото месо е често използвано в Западна Африка

Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп, който традиционно се ловува като дивеч в Западна Африка, съобщава британският в. "Индипендънт", цитиран от "Дарик".

През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало първата жертва на епидемията. То се е заразило с ебола от уловен като дивеч от семейството му плодов прилеп.

В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особено хващането и убиването на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото.

Световната здравна организация вече обяви, че "плодовите прилепи от семейство Pteropodidae са естествен гостоприемник на вируса ебола". Сегашната епидемия обаче е най-жестоката в документираната човешка история и вече има призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от дивеч в Африка.

Подобна забрана обаче много трудно може да бъде наложена, защото местното население е изключително бедно и разчита на дивеча за своята прехрана. Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни.

Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на дивечово месо. Дори и да бъдат добре запознати, много от тях пак няма да имат голям избор от храни за менюто си.

Междувременно в понеделник Нигерия официално обяви, че е успяла да се пребори с еболата на своя територия. В края на миналата седмица Световната здравна организация обяви същото и за Сенегал. Представителят на Световната здравна организация в Нигерия обяви, че това е "грандиозен успех" за местните власти.

Продължава обаче разпространението на заразата в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. ЕС вече обяви, че ще отпусне половин милиард евро за справянето с вируса в тези държави. Парите трябва да бъдат похарчени за изграждане на здравните системи в тези три страни, както и за преодоляване на последиците от вируса върху техните икономики.

Споделяне

Още от Свят