Епидемията от ебола в Западна Африка се разширява

Ако не се вземат допълнителни мерки, до 2 месеца заразените може да достигнат 10 000 на седмица

Епидемията от ебола в Западна Африка се разширява

Епидемията от ебола продължава да се разраства географски в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

Починалите от заболяването са вече 4447, а заразените - 8914, посочи заместник-генералният директор на СЗО Брус Ейлуърд, прогнозирайки, че до края на седмицата броят на заразените може да надхвърли 9000.

Въпреки че в някои от най-тежко засегнатите райони има признаци на забавяне в темпа на заразяване, болестта сега обхваща повече области, отколкото преди месец, каза той пред журналисти в централата на СЗО в Женева.

В някои райони се наблюдава отслабване на болестта, но това не означава, че тя е на път да изчезне, предупреди Ейлуърд. Твърде прибързано е да смятаме забавянето в някои райони за успех, добави той.

Заместник-генералният директор на СЗО каза, че смъртността понастоящем достига 70 процента, което е много висока степен при всички обстоятелства, и че здравната агенция на ООН продължава да фокусира усилията си върху изолирането и лекуването на болните възможно най-рано. По предишни данни на СЗО смъртността при заболелите от ебола беше 50 процента, посочва Асошиейтед прес.

Ако до 60 дни мерките за справяне с епидемията не се увеличат, ще починат още много хора, предупреди Ейлуърд. До два месеца заразените с ебола може да достигнат 10 000 на седмица, добави той.

СЗО неведнъж подчерта, че данните от трите най-засегнати държави са занижени, а информираността за мащаба и темпа на разрастване на епидемията е от ключово значение за овладяването ѝ. Уточняваме огласяваните данни. СЗО умножава числата от Гвинея един път и половина, от Сиера Леоне - по две, а от Либерия - два пъти и половина, за да добие по-точна представа, обясни Ейлуърд.

Международната организация "Лекари без граници" съобщи днес, че 16 нейни медици са се заразили с ебола, а девет от тях са починали, предаде АП.

На пресконференция в Йоханесбург ръководителката на "Лекари без граници" за Южна Африка Шарън Екамбарам заяви, че медицинските работници не получават необходимата помощ от международната общност.

Група от 18 южноафрикански медици от международната организация, която работи в зоната на епидемията, е принудена да взема безпрецедентни решения, например да се отказва да реанимира новородените, съобщи педиатърът Джулия Свитала, която се завърна след 4 месеца работа в Сиера Леоне.

"Медицинският персонал и пациентите бягат от болниците поради страх от заразяване с ебола. Ние продължавахме да работим, въпреки че при ражданията, съпроводени с кръвотечение, рискът от заразяване е много висок", каза тя.

"Вирусът на ебола принуди нашата група да вземе най-трудното решение - да не реанимираме новородените заради твърде високия риск от заразяване на малцината останали лекари и медицински сестри", каза тя.

Според Свитала епидемията окончателно е сринала и без това твърде слабата здравна система в Западна Африка. Тя призова международната общност да се обедини в борбата с ебола. "Първо трябва да победим вируса, а чак след това да решаваме огромните проблеми на здравеопазването там", отбеляза южноафриканската лекарка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?