Ердоган даде 10-годишен ултиматум за приемане на Турция в ЕС

Ердоган даде 10-годишен ултиматум за приемане на Турция  в ЕС

Европейският съюз ще изгуби Турция като кандидат за членство, ако не ѝ предложи да се включи в съюза до 2023 година, заяви премиерът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. Това е първият случай, в който премиерът на Турция си позволява да прогнозира колко дълго би могъл да продължи пътят на страната към еврочленство.

През последните няколко години процесът по евроинтеграция на Турция практически спря. Той започна официално 2005 година, но повдигането на въпроса за арменския геноцид във Франция замрази първоначалния ентусиазъм. Последваха съдебните процеси срещу редица писатели и журналисти, а ключовият проблем с разделеният остров Кипър си остана висящ.

Запитан във вторник вечерта в Берлин дали вижда Турция като член на ЕС до 2023 година, Ердоган отговори, че "те едва ли ще ни задържат толкова дълго, но ако се опитват да ни обвържат дотогава, ЕС ще изгуби и със сигурност най-малкото ще изгуби Турция".

Според премиера страна със 74 милиона души ще подсили Европейския съюз. Близо 6 милиона турски граждани живеят в момента в ЕС, половината от тях - в Германия, припомни той.

В сряда Ердоган ще се срещне с канцлера Ангела Меркел, която предпочита Турция да не е пълноправен член, а да се поддържа с нея "привилегировано партньорство". През 2023г. Турция ще отбележи 100 години от основаването ѝ като модерна република, наследник на Османската империя.

Досега от преговорите по 35 преговорни глави за членство в ЕС са приключени само по една. По 13 разговорите са блокирани, а Европейската комисия на няколко пъти заяви, че Турция не отговаря на стандартите за човешки права и свобода на словото.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани