Ердоган: Европа да погледне първо себе си, после да казва на Турция какво да прави

Турският президент обвини европейците, че пряко или непряко подкрепят тероризма

Ердоган: Европа да погледне първо себе си, после да казва на Турция какво да прави

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европа трябва да погледно първо собственото си представяне по отношение на бежанците, а после да казва на Турция какво да прави, предаде Ройтерс.

Ердоган добави, че Анкара ще се вслуша в критиките на Европа за правата, едва когато те бъдат коректни.

В излъчена на живо реч по телевизията той каза също, че Европа "танцува по минно поле", като директно или индиректно подкрепя терористични групировки.

По думите на турския президент Европа действа "нечестно" и "неискрено" в отношението си към тези организации. Според него различни терористични групировки в Турция са се обединили срещу неговата държава.

Той призова ЕС да спре да подкрепя кюрдите и да признае Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация. „Няма причина взривената бомба в Анкара да не експлодира в Брюксел. Вие се грижите за змията, която всеки момент може да ви ухапе. Запомнете от нас, когато бомбата избухне във вашите градове, ще бъде прекалено късно”, заяви Ердоган, имайки предвид последния атентат в неделя в турската столица, отнел живота на 35 души.

Отговорностт за него пое свързана с ПКК организация, както и по-рано за експлозията, която на 17 февруари взе над 30 жертви пак в Анкара.

Говорейки в западната провинция Чанаккале на церемонии по повод Деня на мъчениците и годишнината от военноморската победа при Галиполи през Първата световна война, турският президент не пропусна да припомни, че в момента Брюксел е домакин на срещата на върха на ЕС-Турция, където европейските лидери се опитват да убедят Анкара да помогне за прекратяване миграционния поток към Европа, в замяна на финансови и политически отстъпки.

Белгийското правителство позволи на привържениците на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) да разпъват шатри преди срещата в Брюксел в близост до сградата на Съвета на ЕС, отбеляза Ердоган.

"В момент, когато Турция е прютила 3 милиона бежанци, тези, които не са в състояние да намерят място за една шепа бежанци, които в сърцето на Европа държат тези невинни хора при срамни условия, първо трябва да погледнат себе си", каза турският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа