Ердоган накара борсата в Истанбул да работи само с лири

Ердоган накара борсата в Истанбул да работи само с лири

Фондовата борса в Истанбул обърна всичките си парични активи в турски лири, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани и институции да подкрепят националната валута срещу долара, предаде БТА.

Преди ден президентът призова турците да продадат доларите си и да инвестират в злато и турски лири. Призивът бе отправен на фона на продължаващото поевтиняване на турската лира спрямо долара и еврото. "Тези, които държат валута под дюшеците, трябва да обменят парите си в злато. Те трябва да обменят парите си в лири", каза Ердоган на митинг в Анкара.

След изказването му лирата отново отбеляза спад спрямо долара, посочва "Хюриет дейли нюз".

В събота Ердоган отново повтори призива си. В отговор на въпрос дали хората ще загубят при обмяната той каза: "Вижте, това е национално, има полза от това, няма да загубите, не се притеснявайте".

Турският президент обяснява, че чуждестранни валути причиняват загуби на турския народ, защото "са представители на имперската логика".

Той каза, че е предложил на Русия, Китай и Иран да осъществяват търговията си с Турция в местна валута.

"Аз предложих на Путин следното: хайде да направим нашата търговия в местна валута. Каквото аз купувам (от вас), трябва да го плащам в руски рубли, а каквото вие купувате от мен, платете в турски лири", обясни Ердоган.

Споделяне

Още от Свят