Ердоган назначи зет си за министър на финансите

Турският президент запази само трима от досегашните министри

Ердоган назначи зет си за министър на финансите

Турският президент Реджеп Ердоган назначи зет си Берат Албайрак за министър на едно от ключовите министерства – на финансите. Досега Албайрак заемаше поста министър на енергетиката и природните ресурси.

Ердоган обяви членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично, в 21:30 часа в понеделник. Tова е една от най-важните промени в новата система на държавно управление в южната ни съседка. Ердоган има правомощия да назначава и освобождава министрите.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23.

Министерството по европейските въпроси се закрива. В новия кабинет ще има две жени.

Турският президент се раздели с дългогодишни знакови министри. Това са бившият вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, икономическият министър Нихат Зейбекчи и транспортният министър Лютфи Елван.

Ердоган запази само трима от досегашните министри. Това са министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната.

За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена – Рухсар Пекджан.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството. Начело на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук.

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.

За министър на енергетиката и природните ресурси е назначен Фатих Дьонмез, на здравеопазването - Фахреттин Коджа, на образованието - Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата - Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството - Мурат Курум.

Ердоган назначи за свой единствен заместник Фуат Октай. Той беше съветник в канцеларията на премиера - пост, който бе премахнат с промените в конституцията, отбелязва ДПА. ТАСС посочва, че това е първият вицепрезидент в историята на Турция. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.

Докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи спрямо турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото – от 5.45 на 5.51.

Споделяне

Още от Балкани