Ердоган предложи на Ципрас пътна карта за решаване на двустранните проблеми

Ципрас и Ердоган се срещнаха в Анкара

Турция и Гърция да изготвят пътна карта за разрешаване на двустранните си проблеми, предложи турският президент Реджеп Тайип Ердоган след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара във втронки, предаде гръцкият вестник "Катимерини" цитиран от БТА .

"Желаем да развиваме отношенията си с Гърция във всяка област. Двете страни би трябвало да установим една пътна карта, преди да започнем диалога", каза Ердоган на съвместната пресконференция с Ципрас.
"Трябва преди всичко да изградим връзка на доверие", каза турският президент. Той се спря и на проблема с миграцията, като подчерта, че Турция носи прекомерна тежест по отношение на мигрантите. "Турция е спазила всички обещания, които е дала. Европейският съюз, обратно, не ги е спазил".

Ердоган каза, че с Ципрас са обсъдили борбата с тероризма и призова двете страни да си сътрудничат по-тясно срещу терора и по-специално срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Турският президент отново подчерта, че бегълци от тези организации не трябва да имат място в Гърция. По въпроса за осемте турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат през 2016 г., Ердоган каза: "Трябва да уважаваме онези, които загубиха живота си на 15 юли, същото трябва да направи и Гърция".

Гръцкият премиер Ципрас от своя страна каза, че диалогът му с Ердоган винаги е бил значим и искрен не само за двете страни, но и за по-широкия регион.

По въпроса за осемте турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат, Ципрас отговори, че "Гърция като правова държава е длъжна да уважава решенията на правосъдието“. „В Гърция превратаджиите не са добре дошли, но това, което има първостепенно значение в този момент, е да укрепим сътрудничеството си в областта на сигурността", каза гръцкият премиер.

Ципрас подчерта тясното взаимодействие, което двете страни са изградили през 2015 - 2016 г. по време на мигрантската криза. Според него в тези условия двете страни са постигнали стратегическо сътрудничество и са поставили на преден план позитивния дневен ред в гръцко-турските отношения, провели са проучвателни разговори, насърчили са диалога между въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението в Егейско море, както и са отбелязали напредък в разговорите по кипърския въпрос, по който тогава са достигнали близо до решение.

"Ние говорихме и за това, че енергетиката трябва да се превърне в мост на сътрудничество, а не препятствие, не повод за стълкновения в региона“, каза още Ципрас, цитиран от руската агенция ТАСС. "Ние вече си сътрудничим в толкова важни енергийни проекти като Трансадриатическия газопровод, но бихме искали да имаме по-широко сътрудничество за "Турски поток“, заяви  гръцкият премиер, който за пореден път обявява желанието на Атина да се включи в газопровода, за който има решение да продължи от турска територия към България и после през сръбска територия.

В сряда Ципрас ще посети Вселенската патриаршия и затворената православна семинария на Принцовите острови. Правата на религиозните малцинства в също са предмет на спорове между двете страни.

Споделяне

Още от Свят