Ердоган разкритикува САЩ заради обвинения срещу негови охранители

12 гардове се разследват задочно за побоя над протестиращи във Вашингтон

Ердоган разкритикува САЩ заради обвинения срещу негови охранители

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува САЩ заради решението на американските власти да повдигнат задочни обвинения срещу 12-има от охранителите му, участвали в побой над прокюрдски демонстранти, протестиращи срещу него във Вашингтон.

Инцидентът стана на 16 май по време на посещение на Ердоган в американската столица, когато протестиращите скандираха срещу него пред резиденцията на турския посланик. Протестът бе разпръснат със сила от гардовете на турския държавен глава, като полицията не успя да направи почти нищо, за да спре побоя. При мелето пострадаха деветима души.

"Ние ще се борим политически и юридически с това решение. Що за закон е това? Ако те (охранителите – бел.ред.) не са там, за да ме охраняват, защо изобщо да ги водя с мен в САЩ", заяви Ердоган в Анкара.

Той обвини американската полиция, че не е направила нищо срещу "терористите", които протестирали против него. По-късно турското външно министерство нарече решението на американските власти "грешно, базирано на предубеждения и лишено от правно основание" и повика посланика на САЩ в Анкара Джон Бас за обяснение.

С повдигането на обвинения срещу част от охраната на Ердоган САЩ изпратиха сигнал, че "не толерират лица, които използват тактики на сплашване и насилие, за да потиснат свободата на словото и легитимното изразяване на политически възгледи", каза в изявление държавният секретар Рекс Тилърсън.

Охранителите се намират върнаха в Турция заедно с президента и заради това могат да бъдат арестувани само ако отново посетят САЩ. От Държавния департамент не коментираха дали ще поискат екстрадицията им.

Според американската прокуратура обвинените по случая са общо 18, като сред тях двама канадци и четирима американци. Охранителите на Ердоган се върнаха в Турция заедно с президента, поради което те може да бъдат арестувани само, ако отново посетят САЩ.

По време на безредиците полицията във Вашингтон задържа двама от гардовете на турския президент, но впоследствие ги освободи. Полицията е установила самоличностите на 34-ма от 42-ма души, участвали в сблъсъците. Очаква се в скоро време те да бъдат арестувани, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?