Ердоган търси подкрепа от Пакистан за борбата си срещу "Ислямска държава"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган търси подкрепа от лидерите на други мюсюлмански държави в предприетата от Анкара офанзива срещу екстремистите от "Ислямска държава". Той настоява те да запушат каналите и пътищата, по които екстремисти достигат до Турция, съобщи ДПА, цитирайки официален пакистански представител.

Служителят, пожелал анонимност, заявил пред ДПА, че Ердоган се е обърнал с такъв призив към лидерите на Индонезия, Малайзия и Пакистан. Ердоган спря за кратко в Пакистан снощи, връщайки се от Индонезия, и се срещна с премиера Наваз Шариф, преди да отлети за родината си.

Непредвидената визита идва дни след като турски изтребители започнаха въздушни удари по скривалища на джихадисти от ИД в Сирия и след като групировката уби 30 турски граждани в атентат.

Дясното правителство на Ердоган е подложено на критики, че се отнася твърде снизходително към хилядите екстремисти от цял свят, които достигат до Сирия и Ирак през Турция, за да се включат в силите на ИД, отбелязва ДПА.

Според неназования пакистански служител турският президент изглеждал решително настроен да освободи своята страна от заплахата от ислямски екстремизъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?