Ерик Кантона иска да се кандидатира за президент на Франция

Френската футболна и филмова звезда Ерик Кантона иска да се кандидатира на президентските избори във Франция тази пролет и е изпратил писмо до френските кметове, за да събере необходимите 500 подписа, съобщи в. "Либерасион", който публикува писмото на сайта си.

 

"Както знаете, освен професионалната ми спортна и артистична кариера, аз съм и гражданин, чувствителен към нашата епоха, към шансовете, които тя предлага на най-младите - твърде

ограничени, към несправедливостите, които поражда - прекалено многобройни, груби и системни, пише той в писмото с дата 4 януари. Ако се обръщам към вас, г-жо/г-н кмете, то е за да поискам вашия подпис в рамките на политическия дебат, в който съм ангажиран. Кантона изразява желанието си да изпрати просто, но ясно послание, послание на истина и на уважение, солидарно и мощно, като ангажиран гражданин. Тази ангажираност ме задължава да говоря, по-сериозно от обикновено, но винаги с остро чувство за моята отговорност, в момент, когато страната ни е изправена пред труден избор, който ще бъде решаващ за бъдещето ѝ", посочва Кантона.

 

Смятан за един от най-големите играчи в историята на "Манчестър Юнайтед", където играе от 1992 до 1997 г., спечелвайки четири пъти шампионската титла на Англия, "крал Ерик" се оттегля от футбола през 1997 г. и се преквалифицира в театрален актьор. В момента е на турне с пиесата "Окованият Юбю" по творбата на Алфред Жари, поставена от британеца Дан Джемет, предаде Франс прес.

 

Известен с острия си език и непредвидимо поведение, той не за първи път привлича публично внимание. През декември 2010 г. той призова французите в знак на протест масово да изтеглят парите си от финансовите институции, виновни за глобалната криза, но планът претърпя провал.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?