Ерик Кантона иска да се кандидатира за президент на Франция

Френската футболна и филмова звезда Ерик Кантона иска да се кандидатира на президентските избори във Франция тази пролет и е изпратил писмо до френските кметове, за да събере необходимите 500 подписа, съобщи в. "Либерасион", който публикува писмото на сайта си.

 

"Както знаете, освен професионалната ми спортна и артистична кариера, аз съм и гражданин, чувствителен към нашата епоха, към шансовете, които тя предлага на най-младите - твърде

ограничени, към несправедливостите, които поражда - прекалено многобройни, груби и системни, пише той в писмото с дата 4 януари. Ако се обръщам към вас, г-жо/г-н кмете, то е за да поискам вашия подпис в рамките на политическия дебат, в който съм ангажиран. Кантона изразява желанието си да изпрати просто, но ясно послание, послание на истина и на уважение, солидарно и мощно, като ангажиран гражданин. Тази ангажираност ме задължава да говоря, по-сериозно от обикновено, но винаги с остро чувство за моята отговорност, в момент, когато страната ни е изправена пред труден избор, който ще бъде решаващ за бъдещето ѝ", посочва Кантона.

 

Смятан за един от най-големите играчи в историята на "Манчестър Юнайтед", където играе от 1992 до 1997 г., спечелвайки четири пъти шампионската титла на Англия, "крал Ерик" се оттегля от футбола през 1997 г. и се преквалифицира в театрален актьор. В момента е на турне с пиесата "Окованият Юбю" по творбата на Алфред Жари, поставена от британеца Дан Джемет, предаде Франс прес.

 

Известен с острия си език и непредвидимо поведение, той не за първи път привлича публично внимание. През декември 2010 г. той призова французите в знак на протест масово да изтеглят парите си от финансовите институции, виновни за глобалната криза, но планът претърпя провал.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?