Ерусалим пост: Иранска милиция наблюдавала българската синагога

Иранската милиция "Кудс Форс" е следяла единствената синагога в българската столица, което говори за възможна подготовка на терористична дейност като случая с активиста на Хизбула, осъден в Кипър миналия месец за заговор за убийството на израелски туристи на острова, съобщи вестник “Ерусалим пост”, цитиран от БГНЕС.

Според вашингтонския институт за близкоизточна политика "дни след атентата в Бургас, когато разследването на терористичния акт и търсенето на извършителите му е в пика си, българските власти съобщават за засечен агент на "Кудс Форс" в района на синагогата в столицата".

 

Ръководители на израелското разузнаване съобщават за наблюдение на синагогата в София от "Кудс Форс" пред автора на доклада и директор на програмата "Щайн" по въпросите на антитероризма и разузнаването в Института за близкоизточна политика във Вашингтон д-р Матю Левит.

 

След терористичния атентат в Бургас през юли американски и израелски ръководители заявиха, че атентатът е съвместна операция на Иран и Хизбула.

 

Български източници, пожелали анонимност, заявиха пред "Ерусалим пост", че българските власти, включително и ръководители на службите за сигурност, са били информирани за възможни заплахи от страна на Иран и Хизбула срещу евреи и израелци в България още преди атентата в Бургас.

 

Според тези източници много българи са подавали многократно информация на силите за сигурност за планирани от Хизбула атаки.

 

Българското разузнаване е уведомено от Израел от 2012 г.

 

Директорът по сигурността на Министерството на туризма на Израел Дани Шенър предупреди в началото на януари 2012 г. европейските власти като цяло и конкретно властите в България, че Хизбула планира атаки срещу израелци.

 

Той настоя европейците да засилят мерките си за сигурност. Български източници обаче твърдят пред "Ерусалим пост", че преди атентата в Бургас, службите за борба срещу тероризма в София са били обезпокоително небрежни относно възможна терористична заплаха на българска земя. През 2011 г. "Ерусалим пост" съобщи, че Хизбула възнамерява да атакува израелци в Европа.

 

През януари 2012 снимка в новинарския сайт " Ynet" показва голямата синагога в София, придружавайки я с надпис "Възможна мишена? Голямата синагога в София". Новият материал, публикуван от "Ерусалим Пост", добавя твърдо доказателство за възможна съвместна операция на Иран и Хизбула срещу синагогата. Не е ясно дали иранците са действали независимо от основния си пълномощник Хизбула, планирайки самостоятелна операция в малката източноевропейска държава, или в сътрудничество с проиранската ливанска групировка.

 

Според доклада на вашингтонския институт "горе-долу по същото време, когато властите осуетяват през януари 2012 г. заговор срещу израелски туристи в България, и точно седмица преди годишнината от елиминирането на Мугния, друг заговор на Хизбула е осуетен в Гърция.

 

Имад Мугния е командир на ливанската шиитска групировка Хизбула, включен в списъка на ЕС на лица, занимаващи се с терористична дейност. Той бе елиминиран в Аржентина заради ролята си в атаката през 1992 г. срещу израелското посолство в Буенос Айрес. Хизбула обвини за убийството на Мугния израелците и обяви, че ще отмъсти.

 

На въпрос за евентуалното проследяване и арест на ирански агент от "Кудс Форс", говорителят на българското министерство на външните работи Димитър Япраков е отговорил на изданието, че трябва "да отнесе въпросите си към министерството на вътрешните работи на България".

 

В отговор на питането на "Ерусалим пост" говорител на вътрешното министерство посочил, че този тип информация не спада към компетенциите на министерството, а на ДАНС. Говорител на ДАНС пък казал на "Ерусалим пост", че агенцията ще изготви отговор.

Споделяне

Още от България