ЕС: Анкара трябва да спре проучванията за газ край Кипър

ЕС: Анкара трябва да спре проучванията за газ край Кипър

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел призова Турция да спре "нелегалните" проучвания за газови находища край Кипър, предаде Франс прес.

Той отправи призива си в "Туитър" след среща с кипърския външен министър Никос Христодулидис.

Двамата са разговаряли вчера за укрепването на регионалната стабилност и за намаляване на напреженията.

"Демилитаризацията на изключителните икономически зони, оспорвани от Турция, трябва да се осъществи съгласно международното право и изцяло добронамерено, както предлага Кипър", заяви Борел.

Република Кипър - призната от международната общност и членка на ЕС - има власт само върху две трети от острова. Самопровъзласилата се за държава Севернокипърска турска република е призната само от Турция, която нахлува в северната част на острова през 1974 г. заради държавен преврат, целящ да присъедини страната към Гърция.

Преговорите под егидата на ООН за обединение се провалиха през 2017 г. и не са подновени оттогава. Причина за това е откриването на находища на газ в континенталния шелф, към който имат претенции и Кипър, и Турция.

"Турция реши да извърши шестото си незаконно сондиране за по-малко от година, в нарушение на суверенните права на Кипър, като дестабилизира по този начин региона", заяви Христодулидис след срещата си с Борел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?