ЕС демонстрира недоволство от протакането на Брекзит, но е малко вероятно да няма нова отсрочка

ЕС демонстрира недоволство от протакането на Брекзит, но е малко вероятно да няма нова отсрочка

Докато из цяла Европа кипи недоволство от кризата във Великобритания с Брекзит, Франция и Холандия заговориха за възможността ЕС да отхвърли евентуално искане на премиера Борис Джонсън крайният срок за раздялата да бъде продължен и след датата 31 октомври, пише Ройтерс.

Но макар и търпението в столиците на 27-те останали членки на съюза да е на привършване, едва ли са много хората, вярващи, че лидерите им ще тласнат Обединеното кралство към хаотичен Брекзит, от който ще пострадат и техните икономики.
Високопоставен европейски дипломат заяви, че изявленията на френския и холандския министър може би са били насочени към вътрешната аудитория предвид това, че драмата с Брекзит буди все по-голямо недоумение в Европа.

Възможно е и това да е било предупреждение от тяхна страна към Великобритания, че тя трябва да ускори усилията да бъде постигнато споразумение на време за крайния срок 31 октомври.

Дипломати и други официални лица заявиха, че 27-те ще искат доказателства, че възможно отлагане на Брекзит няма просто да донесе още три месеца боричкания в Лондон и продължаване на безизходното положение, които накрая да доведат до Брекзит без споразумение.

Евентуални избори във Великобритания, които изглеждат много вероятни, ще бъдат достатъчни, за да ги убедят, че сегашната динамика подлежи на промяна.

"Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта, но зад искането трябва да стоят добросъвестни подбуди", заяви високопоставен европейски дипломат. "В Брюксел винаги е имало виждане, че например едни избори биха били основание за продължаване на срока", добави той.

Британският парламент прие законопроект, задължаващ Джонсън да осигури отлагане на напускането на ЕС на заседанието на Европейския съвет следващия месец, ако не постигне споразумение.

Макар премиерът да заяви, че е по-добре да "лежи мъртъв в канавка", отколкото да поиска такова нещо, малкото възможности, с които разполага да избегне отправянето на подобно искане, включват оставка и нарушаване на закона.

В неделя френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че така, както стоят нещата, ЕС няма да разреши продължаване на срока, а холандският министър на външната търговия Сигрид Каг каза в интервю от вчера, че Брекзит "без сделка" може да е по-добър вариант от ново отлагане.

Държавите от ЕС ще понесат щети, равняващи се на около 0,5 процента от брутния си вътрешен продукт, ако Великобритания излезе без споразумение, заяви през април Международният валутен фонд.

"От един момент нататък несигурността, свързана с евентуално влошаване, може да се окаже по-добра като вариант от продължаване на несигурността без никакви нови перспективи", каза Каг пред холандския всекидневник "Финансиеле дагблад".
"За ново отлагане ще е нужно добро основание. Трудно е да се каже какво би било то. Засега британците не са представили никаква алтернатива на споразумението за Брекзит, което вече е на масата", допълни тя.

Джонсън настоява "предпазният механизъм" за ирландската граница да отпадне от Споразумението за излизането, което предишният министър-председател на Великобритания Тереза Мей договори с ЕС.

Според този предпазен механизъм Обединеното кралство остава в митнически съюз с Брюксел, "докато" не бъде намерена алтернативна формула за избягване появата на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия.

Двайсет и седемте осигуриха на Великобритания отсрочка от март до октомври с целта да дадат на Лондон повече време да постигне споразумение за преходния период след Брекзит.

Според предишно изказване на френския президент Еманюел Макрон 31 октомври ще бъде окончателният краен срок. Въпреки това в Бюрксел надделява мнението, че ако Лондон поиска ново отлагане, държавите членки ще се съгласят на такова с цел избягване на икономическия шок при излизане без споразумение.

Вчера ирландският финансов министър Паскал Донъхоу, чиято страна ще бъде най-тежко засегната сред 27-те, ако Великобритания напусне без споразумение, заяви, че Дъблин ще бъде за отлагане на крайния срок.

Но въпреки всичко изявленията на Льо Дриан и Каг породиха съмнения дали на следващата си среща на 17 и 18 октомври евролидерите автоматично ще дадат съгласието си за отлагане.

"Ако Лондон поиска продължаване на срока, за да предотврати напускане без споразумение, е трудно да си представим как 27-те биха могли да откажат. Въпреки това недоволството сред 27-те от хаоса в Обединеното кралство расте", каза европейски дипломат в Брюксел.

Сред лидерите на останалите 27 държави членки на ЕС не е имало официална дискусия за това дали ще одобрят отлагане, защото за да има такава, трябва първо да постъпи искане от Великобритания.

Според дипломати ако Великобритания все пак поиска отлагане, отговорът ще зависи от това какви ще бъдат целите на това отлагане.

"За да има продължаване на крайния срок след датата 31 октомври, е нужно във Великобритания да бъде планирно някакво демократично събитие например избори или нов референдум", каза високопоставено официално лице, имащо пряко отношение към преговорите за Брекзит.

"После за ЕС няма да има никакъв проблем да продължи времето за преговори", добави той. "Но продължаване при сегашните условия, при които няма никаква промяна, е трудна задача", заяви източникът. 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?