Борис Джонсън мисли как да финтира депутатите и да не отлага пак Брекзит

ЕС: До момента няма никакво реалистично предложение от Лондон

Борис Джонсън и Лио Варадкар говорят пред сградата на ирландското правителство в Дъблин

Британският премиер Борис Джонсън за пореден път каза в понеделник, че няма да допусне ново отлагане на Брекзит, но бъдещите му действия все още са загадка. Очаква се по-късно в понеделник британските депутати повторно да отхвърлят искането му за предсрочни избори на 15 октомври. Също днес Законопроектът, задължаващ Обединеното кралство да отложи Брекзита, предвиден за 31 октомври, бе одобрен от кралицата и доби силата на закон, предаде Ройтерс.

Борис Джонсън се срещна с ирландският премиер Лио Варадкар в Дъблин и заяви, че иска на Срещата на върха на ЕС, планирана за 18 октомври, да бъде постигнато споразумение за Брекзит, въпреки че няма никакви изгледи това да се случи. Той каза, че не се е стреснал от опитите на парламента да блокира излизане от ЕС без споразумение.

Премиерът остава убеден, че лидерите на ЕС ще се съгласят от споразумението за напускане да отпадне оспорваният "предпазен механизъм", който гарантира отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит, но ирландският премиер Лио Варадкар потвърди, че няма пробив. А европейските лидери са категорични, че сделката няма да се предоговаря.

"Европейският съюз до момента не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за замяна на предпазния механизъм на ирландската граница в преговорите по Брекзит", заяви Варадкар, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Предпазният механизъм за ирландската граница "остава основен елемент от споразумението за напускане, докато не бъде намерена някаква алтернатива", подчерта Варадкар при посрещането в Дъблин на британския премиер.

"Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични. До днес не сме получили никакво предложение в този смисъл", добави той.

Борис Джонсън: "Твърд" Брекзит ще е провал

Борис Джонсън обаче вече се зарече при всички положения да напусне ЕС до края на октомври дори с цената на развод без споразумение.

В понеделник той каза, че излизането от ЕС ще е провал, но даде да се разбере, че няма намерение да си промяне плановете.

"Имам едно послание за теб, Лио, и то е, че искам да постигна споразумение. Разбира се, че бихме могли да напуснем ЕС и без споразумение, но това би било провал на държавничеството, за който всички бихме били отговорни", заяви Джонсън.

"Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите обикновени хора, които разчитат на нас да използваме нашето въображение и креативност, искам да знаеш, че силно предпочитам да се постигне споразумение", увери британският премиер.

Британският парламент ще преустанови работа от края на работния ден в понеделник до средата на следващия месец, заяви говорител на министър-председателя Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.
Парламентът няма да работи до 14 октомври.

Законът за предотвратяване на излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври без сделка, принуждава Джонсън да търси отлагане. Говорителят обаче каза, че правителството няма да търси никакво удължаване на крайния срок за Брекзит.

Премиерът няма да одобрява никакви други безсмислени отлагания на Брекзит, заяви говорителят.

Възможният план на премиера

Борис Джонсън е изготвил планове да спре по юридически път всякакво отлагане на датата на Брекзита, пише в. "Дейли телеграф".

Вчера съветниците на Джонсън са заседавали, за да обсъдят как да контрират опитите на британския парламент да наложи тримесечно отлагане на датата на Брекзита в случай, че не бъде одобрено ново споразумение с ЕС, пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Един от обмисляните ходове е Джонсън заедно с молбата за удължаване на срока на Член 50 от Договора на ЕС да изпрати писмо, в което да заяви, че британското правителство не иска никакво отлагане след 31 октомври.

Заплахата, че правителството може да заобиколи закона, който позволи на парламента да поеме контрола над процеса по излизането на Великобритания от ЕС и който има за цел да премахне възможността от Брекзит без споразумение, може да принуди парламентарната опозиция да подкрепи предложението на правителството за произвеждане на предсрочни избори.

Гласуването по този въпрос в Камарата на общините ще се състои в понеделник и това ще е последната възможност за опозицията, тъй като работата на парламента ще бъде преустановена до средата на октомври, отбелязва "Дейли телеграф". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа