Британски депутати ще съдят Борис Джонсън, ако не поиска отлагане на Брекзит

Борис Джонсън

Британски депутати, сред и тези, които премиерът Борис Джонсън изключи тази седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако той откаже да поиска отлагане на Брекзит, съобщи Би Би Си.

Очаква се още в понеделник кралицата Елизабет II да одобри законопроекта, изискващ от Борис Джонсън да поиска отлагане на датата за излизане на Великобритания от ЕС, за да се избегне Брекзит без сделка на 31-ви октомври. Той обаче заяви, че е ”по-добре да е мъртъв в канавката, отколкото да иска отлагане“.

Вестник "Дейли телеграф" цитира негови думи, че той бил обвързан "само на теория" с новия закон.

Правителството досега не е коментирало съобщението на Би Би Си, според което голяма група депутати вече са събрали юридически екип и са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона, ако е необходимо.

Според Джонсън единственият изход от задънената улица с Брекзита е провеждането на нови избори и иска те да се състоят на 15 октомври, за да спечели нов управленски мандат и да разполага с оставащите две седмици, за да осъществи Брекзит навреме.

За да свика нови избори обаче той се нуждае от две трети от депутатските гласове, а опозиционните партии, включително Лейбъристката, вече заявиха, че ще гласуват или против, или ще се въздържат по този въпрос, докато законът, принуждаващ Джонсън да поиска отлагане на Брекзит, не бъде изпълнен.

Джонсън вече не успя на събере достатъчно гласове за нови избори при първия опит в сряда. Има насрочено ново гласуване по въпроса в понеделник със слаби шансове премиерът да спечели.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа