ЕС е готов финансово за "голямото разширяване"

Във финансово отношение ЕС е готов за "голямото разширяване", каза в Брюксел еврокомисарят за бюджета Михаеле Щрайер, предаде ДПА.

В бюджета на ЕС за периода до 2006 г. са предвидени средства за още 10 нови членки от Източна Европа и средиземноморския район.

Според Щрайер допълнителните разходи, свързани с разширяването, ще се финансират от всички страни членки, а не само от нетни платци като Германия, чиято вноска в касата на ЕС е двойно по-голяма от сумите, които получава от фондовете на съюза.

"Разширяването ще струва на ЕС значителни средства. Новите членки обаче ще получават от европейския бюджет по-големи суми от вноските, които ще трябва да правят", каза още Щрайер.

Разчетите на еврокомисията са направени въз основа на прогнозата, че до 2004 г. ще бъдат приети всички кандидатки, с изключение на България и Румъния, като горната граница на вноската ще съставлява 1,27 процента от брутния вътрешен продукт на съответната страна. В момента този процент е 1,06.

По думите на Щрайер след 2006 г. ще настъпят промени в структурните фондове на ЕС. Парите за икономически изостаналите райони в рамките на евросъюза възлизат в момента на 94 млрд. евро, около една трета от общия бюджет на ЕС.

Споделяне

Още от Свят