ЕС е осигурил 15 млрд. евро за справяне с миграцията от миналата година

ЕС е осигурил 15 млрд. евро за справяне с миграцията от миналата година

От миналата година ЕС е осигурил 15 милиарда евро за справяне с миграционните потоци, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА във вторник.

Средствата се използват за нуждите в ЕС и в държави извън Общността. Отчита се, че темата за миграцията се е превърнала във водеща в отношенията ЕС-Африка. Като основна африканска държава, с която се водят преговори, е очертана Нигер, откъдето преминават повечето мигранти на континента.

В доклад на Европейската служба за външно действие се отбелязва, че в света в момента има 65 милиона мигранти. Посочва се, че никога досега толкова много хора не са били принудени да пътуват против своята воля.

В документа се добавя, че миграцията се превръща във важно измерение на външната политика на ЕС, като засяга сферите на дипломацията, общата отбрана и сигурност, развитието и климатичните промени. Допълва се, че държавите от ЕС са осигурили 6.8 милиарда евро за справянето с последиците от кризата в Сирия, като част от средствата са били предназначени за съседните Йордания, Ливан и Турция.

Отбелязва се, че с предприетите операции в Егейско и Средиземно море е бил спасен животът на 400 хиляди души. В доклада се уточнява, че по квотите за разселването на 160 хиляди мигранти досега са били обхванати около 12 хиляди човека.

Още от Европа

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?