ЕС е осигурил 15 млрд. евро за справяне с миграцията от миналата година

ЕС е осигурил 15 млрд. евро за справяне с миграцията от миналата година

От миналата година ЕС е осигурил 15 милиарда евро за справяне с миграционните потоци, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА във вторник.

Средствата се използват за нуждите в ЕС и в държави извън Общността. Отчита се, че темата за миграцията се е превърнала във водеща в отношенията ЕС-Африка. Като основна африканска държава, с която се водят преговори, е очертана Нигер, откъдето преминават повечето мигранти на континента.

В доклад на Европейската служба за външно действие се отбелязва, че в света в момента има 65 милиона мигранти. Посочва се, че никога досега толкова много хора не са били принудени да пътуват против своята воля.

В документа се добавя, че миграцията се превръща във важно измерение на външната политика на ЕС, като засяга сферите на дипломацията, общата отбрана и сигурност, развитието и климатичните промени. Допълва се, че държавите от ЕС са осигурили 6.8 милиарда евро за справянето с последиците от кризата в Сирия, като част от средствата са били предназначени за съседните Йордания, Ливан и Турция.

Отбелязва се, че с предприетите операции в Егейско и Средиземно море е бил спасен животът на 400 хиляди души. В доклада се уточнява, че по квотите за разселването на 160 хиляди мигранти досега са били обхванати около 12 хиляди човека.

Споделяне

Още от Европа