ЕС е разделен за ваксинационните паспорти

Премиерът Бойко Борисов по време на дистанционното заседание на Европейския съвет

Европейският съюз е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите заради пандемията от новия коронавирус, съобщи ДПА по повод първиия ден от видеоконферентното заседание на лидерите на страните членки, който е посветен на борбата със заразата.

Европейският съвет не успя да постигне днес единодушие за ползата от удостоверенията за ваксинираните. Ще продължим търсенето на подход и ще обсъдим отново този въпрос, се посочва в изявление на участниците в днешното онлайн заседание.

Държави като Франция и Германия не искат ваксинирането срещу КОВИД-19 да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са няколко държави, като зависимите от туризма Гърция и Кипър, които горят от нетърпение да започнат да приемат чуждестранни посетители, като предложат привилегирован достъп на имунизираните, предава ДПА.

Кипър вече сключи съответно споразумение с Израел - световния лидер във ваксинационната кампания. То предвижда ваксинираните израелци да могат да дойдат на почивка на острова от 1 април.

Ако ЕС не може да договори на общностно равнище ползи за ваксинираните или придобилите имунитет европейци, то Австрия и други страни ще предприемат самосиндикални мерки в тази насока, предупреди австрийският канцлер Себастиан Курц.

В навечерието на видеоконферентната среща австрийските медии съобщиха за намерението на Курц да предложи европейски "зелен паспорт", който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус. Подобно на модела в Израел ще е възможно свободното движение на хората с направена ваксина. Притежателите на "зелен паспорт" ще могат да пътуват свободно, служебно или на почивка, ще могат да ходят на ресторант, да посещават културни събития. Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот, заявява канцлерът.

Курц се нарежда до правителствените ръководители на Гърция, Португалия и Испания, които поставят изискване за европейски документ за имунизация, коментира електронното издание на вестник "Курир" и напомня, че още през януари в Брюксел са приети указания как да изглежда технически подобен документ - дигитален или на хартия.

Експерти в Естония разработват заедно със Световната здравна организация план, който трябва да е готов до края на май. Швеция и Дания вече планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото.

България, която е последна по имунизация срещу Covid-19 в ЕС, ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или "зелени електронни коридори" за тези, които са ваксинирани или са преболедували Covid-19, заяви премиерът Бойко Борисов в Панагюрище в четвъртък преди срещата на евролидерите.

Науката обаче все още не се е произнесла категорично дали ваксинираните могат да заразяват други хора. Освен това, предвид недостига на ваксини, има безпокойства, че привилегиите за имунизираните хора няма да са справедливи, отбелязва ДПА.

Едва малко над 6 процента от гражданите на ЕС са получили до момента поне една от необходимите две дози ваксина.

Не се очаква европейските лидери да вземат решение по въпроса. Разговорите сега са съсредоточени върху взаимното признаване на сертификатите за ваксинация и тестване, като мнозина искат обща рамка, казаха европейски дипломатически източници.

Преди няколко седмици 27-те се споразумяха с единодушие пътуванията в блока без основателна причина да бъдат ограничени. Очаква се те да продължат да се придържат към тази позиция.

В изявлението за днешното онлайн заседание се посочва, че засега ограниченията за пътуване през граница в ЕС за развлечение трябва да останат в сила.

По-рано тази седмица Европейската комисия разкритикува Германия, Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия, че са затворили границите си с други държави от Шенгенското пространство за свободно движение.

Ускоряване на европейската ваксинационна програма

Европейският съвет настоява производителите на ваксини да осигурят предсказуемост за доставките и да ги извършват по графика, залегнал в сключените договори.

Необходимо е да се ускори одобрението, производството и разпространението на ваксините. Трябва да се повиши скоростта на имунизационната кампания, допълват участниците в днешното заседание.

Два месеца след началото на кампанията си за ваксиниране Европейският съюз среща трудности с ускоряването ѝ. Лидерите на ЕС се опитват да дадат нов импулс на процеса, на фона на опасенията си, че новите щамове на вируса могат да се разпространят по-бързо, отколкото Европа е в състояние да реагира.

В същото време Европейската комисия упражнява натиск върху фармацевтични компании да изпълняват договорните си задължения. Европейските лидери опитват да ускорят и процеса по даване на одобрение на ваксини.

В 27-те страни на ЕС са регистрирани над 21 милиона случая на заразяване с коронавирус и около 515 хиляди смъртни случая, става ясно от данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

"Епидемиологичната ситуация продължава да е сериозна и новите щамове създават нови предизвикателства. По тази причина трябва да запазим строгите ограничения, като в същото време се опитаме да ускорим ваксинационната програма", заявяват лидерите, става ясно от текста на изявление, до което Асошиейтед прес си осигури предварителен достъп.

"Трябва да ускорим одобряването, производството и доставянето на ваксини, а също така и поставянето на ваксини. Трябва да увеличим възможностите за проследяване и регистриране на случаи на заразяване, за да идентифицираме щамовете възможно най-рано и да контролираме тяхното разпространение", се казва в изявлението.

Фокусът на дебата на лидерите на ЕС е както върху ускоряването на процеса по одобряване на ваксините, така и върху ускоряването на темповете на производство на ваксините чрез нови производствени мощности и отстраняване на проблемите с доставките.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че единият от начините е да "се постигне съгласие за законодателство, което да направи възможно извънредното одобрение на ваксини на европейско ниво. Понастоящем това е възможно само на национално ниво".

Борисов: Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите

"Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината", категоричен е бил Борисов и е добавил, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

Министър-председателят е приветствал също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

Премиерът Борисов е изразил позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това, от своя страна, ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. "Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така че, с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията", е подчертал българският министър-председател.

Премиерът Борисов е добавил, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил Европейският съюз. "Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания", е добавил Борисов. Министър-председателят е изтъкнал, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни, като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни.

"С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун", е отбелязал премиерът Борисов и е добавил: "Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?