ЕС готви по-силна защита на потребителите в Интернет

ЕС готви по-силна защита на потребителите в Интернет

Европейския съюз подготвя споразумение за нови правила за защита на личните данни, което ще даде на европейските интернет потребители по-голям контрол над личните им данни, съобщиха световните агенции.

След четири години преговори, на среща вчера с участието на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет бе постигнато съгласие по компромисен вариант за адаптиране към ерата на интернет на европейското законодателство в сферата на личните данни.

Предвижда се страните членки на ЕС да определят между 13 и 16 години възрастта, на която непълнолетни могат да се вписват в социални мрежи като Фейсбук или Снапчат без съгласие на родител, каза германският евродепутат Ян-Филип Албрехт, докладчик на ЕП за регламента за защита на данните.

Парламентът искаше да определи тази граница на 13 години, но някои страни възразиха.

За да бъдат защитени потребителите, споразумението предвижда и принципа на "правото на забрава", което дава възможност на европейските граждани остаряла информация за тях да бъде заличавана от мрежата.

Регламентът вероятно ще включва и изискване към компаниите да информират националните власти за пробиви в срок от 72 часа.

Интернет компании като Гугъл и Фейсбук трябва да приемат правилата за използване на данните и да приспособят продуктите си към тези правила, които са в сила не само за европейските, но и за американските компании. Ако те бъдат нарушавани, може да последват тежки глоби.

Новият регламент ще замени остарелите и различни в отделните страни правила за защита на личните данни, които бяха в сила от 1995 г. Предстои той да бъде официално одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент, добавя ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?