ЕС готви по-сурови мерки срещу подпомагането на тероризма

ЕС готви по-сурови мерки срещу подпомагането на тероризма

Европейската комисия допълнително засили сигурността след нападенията в Париж от 13 ноември, като предложи да се криминализират подготвителните дейности за терористични прояви и по-сурови мерки срещу трафика на оръжия и взривни вещества, предаде ДПА.

На 13 ноември в Париж бяха убити 130 души от нападатели с автомати "Калашников" и пояси с експлозиви.

Повечето мерки вече бяха планирани след януарските атентати във френската столица. ЕС се безпокои особено много от чуждестранните бойци - европейци, които се бият в редиците на радикални групировки в Ирак или Сирия и се завръщат у дома като екстремисти. "Нарастването на броя на гражданите на ЕС, които заминават в чужбина да водят бойни действия изисква общ подход на криминалното правосъдие", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Сред предложенията на Комисията е да се криминализира пътуването в чужбина с терористична цел, както и финансирането, организирането и подкрепянето на такива пътувания. Получаването на обучение за терорист и даването на пари за терористични прояви също ще се криминализират.

Предлагат се и мерки срещу незаконния трафик на огнестрелни оръжия и взривни вещества на територията на ЕС. Миналата седмица вече бе предложен по-строг контрол над законното закупуване на огнестрелно оръжие.

Новите мерки включват ограничаване на незаконния достъп до огнестрелни оръжия и експлозиви чрез развиване на експертните умения и засилване на ролята на европейската полицейска агенция Европол, засилване на контрола на стоки, пристигащи на външна граница на ЕС, повече събиране и обмен на информация между страните членки и засилено сътрудничество с трети страни.

Според Комисията трябва да се привлече помощта на страните от Западните Балкани, Близкия изток и Северна Африка, както и на Турция и Украйна, например чрез финансово поощряване за конфискуване на огнестрелни оръжия и изваждането им от обращение.

Споделяне

Още от Европа