ЕС има 690 офицери за операциите по експулсирането на незаконни мигранти

ЕС има 690 офицери за операциите по експулсирането на незаконни мигранти

Европейската комисия съобщи, че от днес е на разположение международен екип от 690 офицери към европейската гранична служба, готови да извършват операциите по експулсирането на незаконните мигранти, предаде БТА от Брюксел във вторник.

Офицерите ще бъдат изпращани в страни от ЕС, където ще съдействат за връщането на мигрантите без право на престой обратно в държавите, на които са граждани. Уточнява се, че държавите от ЕС преценяват кой има право да остане в Общността, както и че тези решения биват постановявани от националните съдилища или администрации.

Европейската гранична служба Фронтекс отбелязва, че миналата година от ЕС са били експулсирани 10 700 мигранти без право на престой. Осъществени са 232 операции по връщането на незаконни мигранти (граждани на държави извън ЕС).

Според законодателството на ЕС държавите преценяват дали даден мигрант има право на закрила. Когато мигрант получи бежански статут, той има правото на временен престой. В последната година повечето държави в ЕС предоставят статут на закрила основно на граждани на Сирия.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?